Digital plattform med potential – UU Invest investerar i Storesprint

Storesprint har fått en flygande start. Efter bara några månader har man mer än 50 aktiva kunder med flera tusen medarbetare och chefer som använder bolagets digitala plattform för att organisera, visualisera och följa upp den dagliga driften. Merparten idag är dagligvarubutiker och siktet är inställt på att utveckla teknologin för fler branscher. Möt Fabian Haglund, vd och en av grundarna av Storesprint.

 

 

 

Han har en fot i datavärlden och en i butiksvärlden. Och ett riktigt bra team. Fabian Haglund är uppvuxen i Uppsala och har pluggat till civilingenjör vid Uppsala universitet – och har också jobbat extra som butiksmedarbetare. Storesprint lanserade sin produkt sommaren 2020 –  mitt under pandemin men idén föddes redan under studietiden. 2017 grundade Fabian Storesprint ihop med tre studiekompisar. 2018-2019 pluggade de alla heltid och testade sina idéer vid sidan om pluggandet. Bland annat gjorde man ett projekt ihop med IKEA som kan ses som en prolog till Storesprint. Idag är de fem heltidsanställda, två deltidare och med många bra samarbeten igång med leverantörer och partners. En av dem är UU Invest som under 2022 investerat i bolaget.

UU Invest viktig partner

– Det känns extra roligt att UU Invest är med på tåget framåt. Samtliga grundare i Storesprint har pluggat på Polacksbacken och att nu UU Invest som universitetets investmentbolag visar att de tror på oss och gör en viktig första investering i Storesprint betyder mycket. UU Invest bidrar med ett välkänt varumärke i Sverige och internationellt vilket är värdefullt för oss. Här finns också kloka personer som vi uppskattar att ha i vårt nätverk. Att säkra kapital inför uppskalning är avgörande för oss för att kunna växa, säger Fabian Haglund, vd Storesprint.

Välkända aktörer inom daglighandeln kunder

Redan nu har Storesprint mer än 50 aktiva kunder runt om i landet som använder bolagets digitala plattform. Bland kunderna finns stora välkända butiker i rikstäckande butikskedjor som ICA Kvantum, ICA Maxi, Hemköp och Mio. Och kunderna finns i hela landet. Oavsett bransch och butiksstorlek har de samma utmaning där Storesprint erbjuder smarta lösningar.

– Det vi erbjuder är en digital plattform som gör det enkelt för butiker att organisera, visualisera och följa upp sin dagliga drift. Systemet har samma namn som bolaget – Storesprint och erbjuder smarta, överskådliga och lättarbetade lösningar för alla som arbetar ”deskless” – alltså för medarbetarna som inte arbetar från ett skrivbord. Det vi erbjuder är ett smart, överskådligt system som är lättarbetat och ger alla den info och överblick i den dagliga driften som behövs.

Stor frustration finns över digitala verktyg

Det är inte alltid lätt att få allt att fungera i den fysiska världen. Inom en rad branscher och verksamheter menar Fabian att frustrationen är stor när det gäller digitala verktyg. Personal inom handel, vård, bygg, offentlig förvaltning med flera tvingas använda system som inte är anpassade för deras vardag. Och här vill och kan Storesprint göra skillnad.

– Ja, det vill vi ändra på genom att erbjuda något som underlättar och förbättrar arbetet. Vår drivkraft är att bygga teknologi för människor som är ute i verkligheten och jobbar. Det är en särskild utmaning att få något att fungera i den fysiska världen – och en extra stor belöning när vi ser att medarbetare och chefer är glada över det vi tar fram.

Stark drivkraft att starta bolag och bygga från grunden

För Fabian är möjligheten att få bygga något från grunden en stark drivkraft liksom att ta en idé vidare och förverkliga den.

– Det är ett otroligt ägandeskap och ansvar i att bygga ett företag från grunden men samtidigt en obegränsad frihet och kreativitet. Jag inspireras av nya idéer som känns lovande och att se utvecklingen framåt efter allt man tänkt och arbetat för att förverkliga idéerna. Det är fantastiskt att se något man tänkt komma till liv och skapa värde för andra människor. Storesprint växer både försäljningsmässigt och som team just nu och det känns otroligt spännande och riktigt roligt.

Sikte inställt på global räckvidd

På frågan hur Fabian ser på framtiden är svaret – ljust. Visionen framåt är att utveckla en plattform för deskless, arbetsstyrkan som inte arbetar vid skrivbord. Det handlar om butiker, sjukhus, byggarbetsplatser, gym och andra verksamheter.

– Förbättringspotentialen är enorm och som vi ser det har den global räckvidd. Om fem år är vår förhoppning att våra system finns runt om i världen och att vi har bidragit till att omvandla frustration i många, många verksamheter till positiv optimism och frigjord tid, säger Fabian Haglund, vd och en av grundarna i Storesprint.

Se en kort video här som visar hur Storesprints digitala plattform fungerar i verkligheten och läs mer om Storesprint här på bolagets webbsida.

Aktuellt

Visa:

Andreas Hellander, Scaleout

Ledande aktör inom EU när det gäller federerad maskininlärning som skyddar egen data. Nu investerar UU Invest i Scaleout

– Det vi erbjuder är en mjukvaruplattform som möjliggör federerad maskininlärning i stor skala, säger Andreas Hellander vd Scaleout.

Lennart Sör, Robin Johansson, Optima Planta

Resurseffektiv odling med maskininlärning och aeroponik. UU Invest investerar i Optima Planta

– Optima Planta är i en spännande fas. Utmaningen är att bredda vårt sortimentet, finslipa och vidareutveckla tekniken och skala upp vår verksamhet. Möt bolagets vd Lennart Sör och affärschef Robin Johansson, Optima Planta.

Digitalt utbildningsverktyg – nyckel till ökad hållbarhet

Siktet är inställt på ett akut globalt problem – hållbarhet. Med ett nytt didaktiskt verktyg vill Leif Östman skapa förståelse, engagemang och hopp hos elever och lärare runt om i världen.

Att leda

KRÖNIKA #4. Att peka mot slutmålet är inte samma sak som att bestämma alla delsteg mot det. Krönika #4 signerat Mamduh Halawa handlar om ATT LEDA.

Vad gör man när man är nyfiken?

KRÖNIKA Din innovation och din produkt formas av det du möter. Så gå ut och våga. Det är din tur nu! Inspireras av krönika signerat Sara Mangsbo, Universitetslektor vid Institutionen för farmaci, Immunonkologi, Uppsala universitet och entreprenör med inriktning på cancervaccin och immunterapi.

Kraftfull digital hälsoplattform öppnar för individbaserad behandling

Parkinsons sjukdom står i fokus för Daniel Petrini och teamet på Stardots. Med en ny digital hälsoplattform är förhoppningen att radikalt förbättra behandlingen av den komplexa sjukdomen.

Framgångsrik samverkan ger resultat

Möt Gunilla Lundmark, vd UU Invest och Malin Graffner Nordberg, chef för UU Innovation. Med olika roller och spetskompetens arbetar de mot samma övergripande mål – att bidra i Uppsala universitets arbete att ta forskning vidare och nyttiggöra kunskap i samhället.

Nyfikenhet och vetgirighet är drivkraften framåt

Helena Danielson vill veta varför och använda all sin kunskap inom kemi och biokemi för att hitta svar. Utbildning är hennes första prioritet, Högt upp på agendan står också att utveckla läkemedel där de saknas och förbättra de vi redan har. 

Bygg produkten i korridoren – inte studentrummet

KRÖNIKA#3 Idéer som tar sig till produktstadiet har ofta en gemensam nämnare – de skapas i hög grad tillsammans med kunden som ofta är i kontakt med produkten långt innan den är färdig.

Handelsbanken Uppsala City Innovationsstiftelse tackar för sig

Efter mer än 250 utdelade stipendier och 18 års arbete avslutar stiftelsen nu sitt arbete. Att flera av stipendiaterna arbetar på framgångsrika innovativa Uppsalabolag gläder Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.

Precisionsdiagnostik i fokus för Rarity Bioscience

Ulf Landegren och hans forskningsgrupp ligger bakom banbrytande forskning som lett till nya innovationer som framgångsrikt förvaltats och utvecklats i en rad olika bolag. Rarity Bioscience med vd Linus Bosaeus är ett av de senaste i raden.

Att ta steget ut i vildmarken

KRÖNIKA Så nu har du ett problem – men vad kan du göra med det? Och hur finner du motivationen att göra något åt det? Krönika#2 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Jonas Wamstad – erfaren entreprenör med örat mot marken och intresse för vatten

Airwatergreen och Drupps utgår från samma teknikplattform men agerar på två helt olika marknader.
Ägare med stort förtroende för grundarna och starkt intresse för omvärlden har varit drivande i bolagens framgång.

Låt problemet guida lösningen – och inte tvärtom

KRÖNIKA Ibland kan det vara bra att göra tvärtom. Istället för att gå runt och tänka på en produkt – tänk på ett problem. Krönika#1 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Zeeds App – en möjlighet att bygga meningsfulla vanor

På kort tid har Zeeds App uppmärksammats och prisats. För Mamduh Halawa började utvecklingsarbetet parallellt med studierna till psykolog vid Uppsala universitet.

Tre framgångsfaktorer för gott ledarskap i tillväxtbolag

Ny utbildning från IPF fokuserar på hur tillväxtbolag kan stärkas genom en mer medveten och fokuserad ledarutveckling.

Två ledstjärnor styr hennes forskning

Maria Strömme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Hennes drivkraft är att forskning ska göra nytta och kravet att lösningen har tydligt hållbarhetsperspektiv. Två ledstjärnor som visat sig vara ett vinnande koncept.

Uppdrag – att omsätta idéer till framgångsrika affärer och företag

Att bidra till att nyttiggöra forskning är en självklarhet för Gunilla Lundmark, vd UU Invest AB. Allt handlar om att få idéer att växa där UU Invest kan liknas vid en katalysator i rollen som tidig investerare.

Anna Sågvall Hein

Med stark drivkraft att ta forskning vidare

Anna Sågvall Hein, professor emerita har inspirerat många forskare att arbeta med maskinöversättning. och ihop med sin forskargrupp startat bolaget Convertus. Nu lämnar hon bolaget som inför nästa steg lyfts in i UU Invests dotterbolag UU Projekt AB.

Smart teknik effektiviserar energisystem

Att göra tekniken köpbar har varit en utmaning för Ngenic som nu på ett avgörande sätt är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Potentialen är enorm säger Björn Berg, vd i bolaget som tillsammans med sitt team nu tar bolaget till börsen.

Värdedriven investerare med fokus på de stora utmaningarna

Björn Berg är vd i investerar-nätverket PÄAB. Han har jobbat som investerare i mer än 30 år. Hela tiden med samma drivkraft och investeringsfilosofi – att på något sätt bidra till att världen blir lite bättre.

Genombrott i vården av sepsis-patienter

Antibiotikaresistens beskrivs som ett av de största globala hälsoutmaningarna framöver. Sara Thorslund är vd och en av grundarna i Gradientech AB, ett forskningsbolag som med ny teknik är redo att bidra i arbetet.

Äkthetsverifiering som stoppar förfalskningar

Rolling Optics har uppfunnit och patenterat världens mest högupplösta tryckteknik. Axel Lundwall berättar om bolaget som UU Invest var med och grundade 2005, efter ett samarbeten inom ramen för Uppsala universitets Projekt.