Två ledstjärnor styr hennes forskning
För Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet är utmaningen att förstå hur olika materials egenskaper på nanonivå går att påverka. Drivkraften är att forskning ska göra nytta och kravet att lösningen har tydligt hållbarhetsperspektiv. Två ledstjärnor som visat sig vara ett vinnande koncept. Det uppmärksammade supermaterialet Upsalite, ett antal start-ups och inte mindre än 40 olika patent är resultatet så här långt. Ett resultat Maria Strömme menar inte hade varit möjligt utan samarbete med UU Invest.
Att ta sig an samhällsutmaningar är en självklarhet för Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Problemet är bara att tiden inte räcker till. Det finns hela tiden mer tankar och idéer än vad det finns tid. En verklighet som hon tror sig dela med många forskare. För Maria har det inneburit att två viktiga perspektiv måste vara på plats för att hon ska ta sig an en fråga.
– Min ledstjärna är att forskning ska komma till användning. Jag vill vara med och lösa verkliga problem. Det innebär ofta en hel del grundforskning. Min andra tydliga ledstjärna och ett viktigt ställningstagande är att lösningen har ett hållbarhetsperspektiv.
Drivkraften är att förstå för att kunna påverka
Marias drivkraft är att förstå för att kunna påverka. En drivkraft som resulterat i mer än 40 olika patent och fyra bolag varav två är aktiva idag. För Maria är forskning framförallt en inre tillfredställelse. Som liten var hon tidigt intresserad av matematik, fysik och att förstå logiska sammanhang. Nyfikenheten har också alltid funnits där. Lägg till det en pappa som var fysiker och kunde konsten att förklara och ge svar på de svåra frågorna, den oändligt vackra naturen i norska Lofoten och inte minst det magiska norrskenet som inspirerade nyfikenheten och lusten att lära mer.
– Att starta eget bolag har aldrig varit något jag längtat efter. Lösningen för att ta forskningen vidare har istället varit att licensiera ut forskningsresultat till befintliga bolag. Men när det gäller upptäckten av supermaterialet Upsalite år 2012 kände vi att det var så otroligt spännande. Vi hittade rätt entreprenör att jobba med och var bara tvungna att själva starta ett bolag. När det gäller pappersbatteriet har vi valt att samarbeta med ett befintligt bolag för att ha tillgång till deras infrastruktur. Uppfinningar är viktiga och behöver förvaltas väl. Att hitta rätt samarbetspartners eller att starta ett bolag gör man inte med lillfingret. Det är en viktig process som kräver tid och engagemang.
Ett avgörande samarbete
För Maria och hennes forskargrupp har samarbetet med UU Invest varit helt avgörande för att ta forskningsresultaten vidare till en kommersiell marknad. Framförallt när det gäller patentfrågor men också frågor som behöver lösas när det gäller ekonomi och att hitta och etablera partnerskap.
– Jag hade aldrig kunnat åstadkomma allt vi gjort med våra forskningsresultat utan hjälp från UU Invest. Där finns kompetens, man arbetar flexibelt och har heller inga fasta modeller som behöver följas. Det betyder inte att de har gjort hela jobbet. Man måste jobba stenhårt själv. Men det vore helt orimligt om vi forskare ensamma skulle göra allt jobb som krävs. Att vara en bra forskare betyder inte att man är en bra entreprenör.
Erbjud delägarskap
För Maria är det nödvändigt och superintressant att forskning tas vidare. Fler forskare behöver hjälp med matchmaking för att hitta rätt samarbetspartner för att utveckla sina idéer och sin forskning.
– När vi startade Disruptive Materials, bolaget bakom supermaterialet Upsalite, ville jag inte ta rollen som vd i bolaget. Jag tog kontakt med en entreprenör, Mattias Karls, via mitt nätverk som var intresserad. Att anlita och arvodera en konsult för att arbeta fram en affärsplan tror jag inte på. Min erfarenhet är att det inte fungerar. Istället är det min övertygelse att den du väljer att samarbeta med också erbjuds delägarskap och ”får en rejäl bit av kakan”. Att ”sitta i samma båt” är viktigt, att personen verkligen tror på affärsplanen och är beredd att genomföra den. Att hitta en partner kan kanske vara lite knepigt men när behovet uppstår är mitt råd att ta kontakt med UU Invest.
Viktigt att bra idéer överlever
Att ta sina idéer vidare tar mycket tid och kraft. Vilken väg man än väljer krävs tid att lägga grunden. Som Maria ser det är det en stor insats som krävs.
– Jag tycker inte alls att det är särskilt kul att patentera men gör det lite med ”kniven mot strupen”. Jag kan inte låta bli – det kan ju bli riktigt bra. Men som sagt, hjälp och stöd finns att få, men ditt engagemang behövs också. Det är viktigt att bra idéer överlever och kan växa sig starka i Sverige. Att bygga ny industri i Sverige är en viktig fråga. Här kan vi hjälpas åt.
På frågan vilka råd Maria vill ge forskare som vill ta sina idéer vidare blir svaret:
– En bra början är alltid att diskutera din idé med UU Invest för att få veta mer om vad som behövs för att gå vidare. Här finns expertis när det gäller patentfrågor och att skydda din uppfinning. Bra forskare är inte bra entreprenörer. Det är inte alls kopplat. Så var noga med din forskning och ta hjälp för att ta den vidare.
Läs mer om Maria Strömme och hennes forskning här.
Nyfiken på supermaterialet Upsalite och bolaget Disruptive Materials? Läs mer här.
Läs mer om Disruptive Pharma som sedan 1 juli 2021 är ett fristående bolag som utvecklar egna läkemedelsprodukter baserade på Maria Strömmes forskningsgrupps arbete.
Intervjun med Maria Strömme är gjord december 2020.
Aktuellt
Visa: