HyEnGen - banbrytande forskning för hållbar energiproduktion
Jakten på elektroden med potential att effektivt producera grön vätgas
Oscar Verho och hans forskningsnätverk har siktet inställt på att skapa effektivare sätt att producera bränslen från vatten. Vägen dit går via ett avancerat tvärvetenskapligt utvecklingsarbete och en hållbar och effektiv elektrod med potential att göra grön vätgasproduktion mer kostnadseffektiv. Nu får Oscar Verho och hans forskningsnätverk extra stöd i utvecklingsarbetet som ett av tre utvalda projekt som antagits inom VentureChallenge. En möjlighet som Oscar och hans team tror kan bidra till att ta projektet snabbare framåt.
Att ta fram vätgas från vatten jämfört med att använda fossila bränslen är både miljövänligt och framför allt mer hållbart. Två egenskaper Oscar Verho, universitetslektor vid Institutionen för läkemedelskemi, Uppsala universitet och vd för det nystartade bolaget HyEnGen, tror kommer att på allvar öka intresset för vätgas som energikälla.
Tvärvetenskapligt samarbete boost i arbetet
På kort tid har Oscar och hans forskarnätverk lyckats ta fram en elektrod som man bedömer är tillräckligt bra för att effektivt, hållbart och kostnadseffektivt spela huvudrollen i framtida produktion av grön vätgas. Sedan flera år tillbaka samarbetar han i utvecklingsarbetet med flera andra forskare som Professor Björn Åkermark och Dr Biswanath Das, Institutionen för organisk kemi, Stockholms universitet och Professor Joydeep Dutta, Institutionen för material och nanofysik, KTH. Ett tvärvetenskapligt samarbete som Oscar menar är och har varit avgörande för det snabba utvecklingsarbetet.
Katalysatorutveckling i fokus
– Resultatet vi ser nu bygger på mer än fyra års samarbete med bland andra specialister inom bränsle, katalysator och materialforskning. Tillsammans med vår expertis att utveckla molekyler så har arbetet gått snabbt. För oss står katalysatorutveckling i fokus och redan nu bedömer vi att vi har en tillräckligt bra och hållbar elektrod med tillräckligt lång levnadstid som gör det möjligt att utvinna vätgas från vatten mer kostnadseffektivt. Och med en riktigt bra elektrod på plats är nästa steg för Oscar och teamet att ta den vidare till en klar cell som också är fokus i det nystartade bolaget HyEnGen:s fortsatta arbete och erbjudande till marknaden.
Ökat intresse för grönvätgas i sikte
– Cellen i sig själv är liten, men det går att seriekoppla ihop dem med flera likadana, och därmed kan vi skala upp metoden och erbjuda större system. I dag är det framför allt stålindustrin och kemikalieindustrin som använder sig av vätgas, men även inom transportsektorn finns en växande efterfrågan. Med en lösning som erbjuder en kostnadseffektiv och hållbar produktion av grön vätgas tror vi att intresset för vätgas som energikälla kommer att öka.
VentureChallenge – möjlighet att accelerera arbetet
Att Oscar och hans team är ett av de tre team som antagits till utvecklingsprogrammet VentureChallenge betyder mycket.
– Att både få ett ekonomiskt tillskott och hjälp att bygga bolaget betyder mycket. Uppsala universitet Invests arbete är merskapande och är precis det stöd vi behöver nu. VentureChallenge ger oss en fin möjlighet att accelerera vårt arbete och ger oss tillgång till kunskap som finns i hela klustret runt Uppsala universitet. Det betyder mycket i vårt arbete framåt.
Stark drivkraft att lösa problem
Drivkraften att ta forskning vidare till nytta i samhället är och har alltid varit stor hos Oscar. Han arbetar brett för att lösa svåra frågor, både inom läkemedelsutveckling, bränsleutveckling och ren kemiforskning. Innovationer behövs och Oscar vill bidra genom att hitta nya lösningar.
– Jag vill att min forskning ska komma samhället till gagn. Jag har både lagt mycket egen tid i labbet och arbetar med att organisera och leda forskning, och vill så klart att det jag gör på dagarna kommer till nytta. Jag väntar ogärna på att någon annan ska göra det först utan gör det gärna själv. Jag söker aktivt efter vägar som tillåter min forskning att komma till nytta på riktigt i samhället, och här tror jag att försöka få ut forskningen på marknaden är en mycket effektiv och direkt väg. Sedan är det givetvis alltid extra roligt när man får utnyttja de olika specialkompetenserna som man har förvärvat sig med tiden.
Premiär i rollen som vd
Samarbetet med Uppsala universitet Invest är något Oscar ser fram emot. Inte minst möjligheten att lära sig mer om att driva företag, något han beskriver som bitvis en helt ny värld där han hittills lärt sig nya saker varje dag.
– Det här är första bolaget som jag är vd för. Det är spännande och utmanande. Jag ser fram emot att samarbetet och driva nya bolaget HyEnGen vidare med Uppsala universitet Invest som delägare. Redan tidigare har vi ingått i Stings Deeptechprogram. En erfarenhet som gett oss ny och värdefull kunskap och ett omfattande kontaktnät av unika kompetenser.
HyEnGen – ett välkänt bolag om 5 år
Siktet nu är riktat framåt och på frågan om var han tror bolaget står om 5 år hoppas Oscar att HyEnGen är ett välkänt bolag på marknaden och att vätgas är ett av de främst använda bränslena och – att grön vätgas är den huvudsakliga vätgasen som produceras och används.
– Om fem år hoppas jag att HyEnGen är ett livskraftigt bolag på vätgasmarknaden, att vi har kunder inom hela den nordiska marknaden och kanske att vi har lyckats få fram ännu mer effektiva elektroder, säger Oscar Verho, universitetslektor vid Institutionen för läkemedelskemi, Uppsala universitet och vd för HyEnGen.
Läs mer om VentureChallenge här
Prenumerera på UU Invest nyhetsbrev
Aktuellt
Visa: