SIA - En mer effektiv immunterapibehandling med ny biomarkör
Exakt sjukdomsprognos vid cancerdiagnos med nya biomarkörer
Tobias Sjöblom är prefekt för Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och leder en forskargrupp inom cancerprecisionsmedicin. En grupp vars forskning resulterat i flera innovationer och framgångsrika bolag. Via medel i höstens utlysning av VentureChallenge har Tobias och hans forskargrupp kunnat fullfölja patentansökan för en ny biomarkör för att förutsäga sjukdomsprognos och utfall av behandling med immunterapi vid flera vanliga cancerformer.
Det är flera års arbete som ligger bakom det genombrott Tobias Sjöblom och hans forskargrupp på Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet nu kan glädja sig åt. Ett arbete som kommer att hjälpa behandlande läkare att välja behandlingsform och bedöma responsen i förväg där immunterapi är ett alternativ.
Besked om behandlingsresultat innan behandlingen startar
– Det vi ämnar erbjuda är en möjlighet att bedöma om immunterapi kommer att fungera eller inte för den enskilda patienten. Information som är viktigt och avgörande på flera sätt. Dels för patienten som inte behöver genomgå en behandling med biverkningar som kan vara allvarliga och som heller inte kommer att få förväntad respons eller effekt. Dels ekonomiskt då resurser inte läggs på behandlingar som inte kommer att ge förväntat resultat, säger Tobias.
Fler cancerformer i fokus med SIA
Den metod som forskargruppen utvecklat och patenterat kallas Signature of Immune Activation, SIA, och innebär att man mäter förhållandet mellan två olika immuncelltyper i tumören. Den ena immuncelltypen hämmar tumörcellerna, medan den andra hjälper dem. På sikt räknar man med att hitta fler biomarkörer eller signaturer som på samma sätt kan visa prognos för den enskilda patienten där immunterapi är en möjlig behandlingsform. En av flera sådana cancerformer där arbete pågår är malignt melanom. Och ytterligare cancerformer är i fokus i arbetet framåt.
VentureChallenge – en boost i arbetet
Utlysningen av VentureChallenge, våren 2023 som är ett samarbete mellan Uppsala universitet Invest och UU Innovation visade sig ha perfekt timing för Tobias och hans team.
– Ja, VentureChallenge har gett oss en fantastisk boost och möjlighet framåt. I min roll som prefekt och professor är det stundtals svårt att hinna med allt. Så jag vill passa på att ge Hillevi Englund på UU Innovation och Mateo Santurio, Uppsala universitet Invest en stor eloge för all hjälp och allt stöd. Det betyder mycket. Med de medel som följde VentureChallenge kunde vi fullfölja patentansökan på signaturen, som är grundbulten i erbjudandet att i förväg få svar på om immunterapibehandling för den enskilda patienten är ett alternativ som kommer att ge effekt eller inte.
Drivkraft att ta forskning vidare och skapa nytta
Möjligheten att ta forskningen vidare och bidra till att skapa nytta för mänskligheten är en av Tobias starkaste drivkrafter i arbetet som forskare – och en stor anledning till att han håller på med forskning. För honom räcker det inte upptäcka och lära sig nytt, man måste om man har möjlighet som han ser det, ta resultaten vidare och genom immaterialrättsskydd och produktifiering försöka göra skillnad i samhället.
Framgångsrik forskagrupp bakom flera bolag
Tobias och hans forskargrupp på institutionen ligger även bakom Uppsala universitet Invests portföljbolag Oncodia. Han menar att det ofta krävs att man som forskare antar kommersialiseringsresan för att kunna påverka och öppna dörrar för nya möjligheter. Nu är hans sikte inställt på att fortsätta förbättra livet för människor med cancer, speciellt med tjock- och ändtarmscancer där läkemedelsbehandlingen inte gjort lika snabba framsteg som inom flera andra vanliga cancerformer. Fokus framåt är att hitta vägar som visar på nyttan, möjligheten och kraften i att arbeta med diagnostiska instrument vid cancerbehandling för att hitta och välja bästa behandling för varje enskild patient.
Vill se ökat fokus på diagnostik
– Min drivkraft och inspiration är att förbättra livet för människor med cancer. Fokus är att erbjuda bättre diagnostik för att säkra rätt behandling. Companion diagnostics (CDx) där våra biomarkörer kan spela avgörande roll för val av behandlingsalternativ vid cancerdiagnoser är en viktig väg framåt, både för att använda resurserna rätt och för att optimera varje cancerpatients behandling. Jag hoppas att våra produkter på ett avgörande sätt kan underlätta och bidra i det arbetet.
Arbetet i forskningsgruppen handlar också om att utveckla fler signaturer, och fler biomarkörer för behandling av andra cancertyper. Att hitta investerare som vill vara med och förbättra livet för människor med cancer är också prioriterat.
På önskelistan – pengar och globalt nätverk
För att lyckas krävs förutom excellent forskning, drivna entreprenörer, ett stödsystem som underlättar utvecklingsarbetet och pengar. Mer pengar.
– Uppsala universitet Invest är en viktig partner i jobbet framåt. Speciellt i inledningsskedet när bolaget förutom startkapital också får del av erfarenhet, kontaktnät och kunskap. Inte minst när bolaget växer och knyter nya investerare till sig. Utan erfarenhet av att driva bolag kan det vara svårnavigerat. Men i takt med att bolaget växer krävs mer kapital. Här önskar jag att det fanns mer kapital att tillgå. För att vara en jämbördig spelare på den globala marknaden behöver vi tillgång till mer pengar.
Om fem år är Tobias förhoppning att man har ett industrisamarbete etablerat och är igång med läkemedelsbolag som vill använda biomarkören SIA som en del i sitt erbjudande till sjukvården. Om fem år hoppas han också att fler biomarkörer för fler cancerformer är utvecklade och bidrar till att optimera behandling av patienter med olika cancerformer.
Läs mer om VentureChallenge här
Prenumerera på UU Invest nyhetsbrev
Aktuellt
Visa: