Att våga gå sin egen väg. Alina Castell om ny cancermedicin.
Cancerutvecklingsbolaget MyCural Therapeutics bygger på tjugo års cancerforskning från Karolinska Institutet. Under året har de lyckats utveckla en metod som ligger till grund för bolaget och med MYC som måltavla hoppas de komma åt cancerceller på ett nytt sätt. Visionen är att på sikt kunna hjälpa cancerpatienter som idag saknar effektiv behandling.
Att utveckla läkemedel är något helt annat än grundforskning. Det är en process som kräver ett annat angreppssätt. Det säger Alina Castell, cancerforskare och nybliven vd för MyCural Therapeutics. Bolaget startade hon i början på hösten tillsammans med forskarkollegorna Lars-Gunnar Larsson från Karolinska Institutet och Maria Sunnerhagen från Linköpings universitet.
– Att vi startade bolag var dels för att göra det enklare att initiera samarbeten med farmabolag. Sen så är det ju så att all läkemedelsutveckling kostar extremt mycket pengar och det är i princip omöjligt för en akademisk forskargrupp att få den här typen av anslag, säger Alina Castell.
En räddning blev Uppsala universitet Invest, som hjälper forskare med affärsidéer i tidiga skeden med ägarkapital. Tillsammans med två andra holdingbolag, LiU invest och SLU Holding, gick de in som delägare i bolaget för att stötta ekonomisk och med kunskap inom företagsstrategi. Bolaget har också tagit in kapital från den nytillkomna ägaren, Länsförsäkringar Uppsala.
Efter en intensiv höst börjar Alina Castell känna sig varm i kläderna som vd. Hon vill vara där det händer, säger hon, och är gärna den som får det att hända. Hon drivs av att lära sig nya saker och det var en viktig anledning till att hon började forska från allra första början. Forskningens fria tanke och det ständiga sökandet efter ny kunskap ligger henne varmt om hjärtat. Men, säger hon, de senaste åren har inte bara varit en dans på rosor.
– Det har varit ganska tufft att driva ett sådant här svårt projekt, även om jag också har lärt mig väldigt mycket. Men jag hamnade i en konstig sits där patentansökningar gjorde att jag inte kunde publicera mig inom akademin och med en akademisk karriär på ”hold” så var det svårt att ta ut en lön, berättar Alina Castell.
Under fyra års tid var hon istället affilierad forskare medan hon arbetade inom industrin, där hon skaffade sig värdefull kunskap om just läkemedelsutveckling. Prekliniskt känner hon sig fullfjädrad, men kliniskt har hon fortfarande en del att lära, poängterar hon. Den nyvunna kunskapen om läkemedelsutveckling samt att forskargruppen under våren utvecklade en ny metod gav dem de bevis de behövde.
Det var avgörande. Vi blev övertygade om att vi hade haft rätt och att detta verkligen var görbart. Nu äntligen kunde vi ta nästa steg, säger Alina Castell.
– Det var avgörande. Vi blev övertygade om att vi hade haft rätt och att detta verkligen var görbart. Nu äntligen kunde vi ta nästa steg, säger Alina Castell.
Forskningsområdet, som är tvärvetenskapligt inom både biofysik och cell- och cancerbiologi, kan komplicera anslagsansökningar, men hon framhåller att det också är en framgångsfaktor. För även om alla säger sig vilja premiera den här typen av translationell forskning är det svårt att få anslag när man befinner sig mellan två forskningsområden, menar hon, men vi gav inte upp. Måltavla för MyCural är onkproteinet MYC. MYC spelar en stor roll för tumörutveckling och ger upphov till aggressiv sjukdom, metastaser och behandlingsresistens. Över hälften av all cancer drivs av MYC. Under åren har forskargruppen utvecklat flera analysmetoder för karakterisering och validering av läkemedelskandidater mot MYC och är världsledande inom området.
– Där det idag inte finns någon cancerbehandling, där vill vi hjälpa. Vi har identifierat potentiella läkemedelskandidater, som hämmar MYC i aggressiva tumörmodeller och ökar överlevnad. Det här kan öppna upp ett nytt forskningsfält för nya terapier för patienter som idag saknar behandling, exempelvis de med MYC-drivna aggressiva högrisk-tumörer, säger Alina Castell.
Hon berättar vidare att MYC inte är ett typiskt protein utan har en oordnad struktur och det gör den svår att komma åt. Den beter sig inte som vanliga målproteiner och det kan vara en orsak till att det än idag inte finns några cancerterapier som bygger på hämning av MYC. Många av de farmabolag som tidigare hade MYC-projekt har lagt ned sina projekt, dels för att de inte har haft metoderna för att karaktärisera oordnade proteiner, dels för att det är obruten mark och därmed ett högriskprojekt.
– Tyvärr finns det fortfarande idag beslutsfattare som lever med gamla sanningar och inte vågar tro på detta. Vi är oerhört glada för att holdingbolagen stöttar oss. Drömscenariot längre fram är att hitta någon som vågar ta risk tillsammans med oss. Kanske en ny ägare i vår nästa investeringsrunda, kanske ett licensavtal med ett farmabolag, eller kanske ännu hellre en stor donation som för oss snabbare framåt. Jag jobbar hårt för att hitta rätt personer. Det är inte lätt och det tar tid att hitta rätt och det kostar mer än vi trodde. Men det är i det nya, outforskade, de stora genombrotten kommer, eller hur, säger Alina Castell avslutningsvis.
Bolaget planerar att göra en ny kapitalanskaffningsrunda på 15 miljoner kronor under våren 2023.
Kontakta Alina Castell för information om nyemissionen våren 2023
alina.castell@mycural.com
Text: Susanna Eriksson Dahlberg
Aktuellt
Visa: