Svensk infektionsforskning bakom nytt antibiotikatest
Antibiotikaresistens är en av vår tids stora utmaningar. Över hälften av världens antibiotika förskrivs som kombinationsbehandlingar. Olika typer av antibiotika kombineras och med ett enkelt test utvecklat i Uppsala kan effekten av den här typen av behandling förutses. Det är viktigt för att kunna sätta in rätt behandling omedelbart, i stället för att testa sig fram. ”Trial and error” med kombinationsbehandlingar kan vara riskfyllt, förlänga behandlingstiden och bidra till antibiotikaresistensutveckling.
Forskare vid Uppsala universitet ligger bakom det nybildade bolaget RX Dynamics. Johan Kreuger, Dan I. Anderson och Nikos Fatsis-Kavalopoulos är några av grundarna och de har utvecklat ett enkelt test för att förutse effekten av olika kombinationsbehandlingar antibiotika. I en vanlig petriskål med tre zoner kvantifieras interaktioner mellan olika antibiotika och effekten av en kombinationsbehandling kan då förutses.
– Testet är lätt att förstå och går att se med blotta ögat, men det bygger också på högteknologisk maskininlärning med en algoritm som genererar stora mängder data. Teknologin är oerhört kraftfull, säger Nikos Fatsis-Kavalopoulos, en av forskarna bakom, grundare och numera VD på RX Dynamics.
Nikos, som själv är biomedicinsk ingenjör och som initierade projektet i slutet på sin doktorandtid, berättar att testet utvecklats under flera år i ett multidisciplinärt samarbete. Det har sträckt sig över flera medicinska områden och innefattar expertis inom såväl mikrobiologi, som tumörbiologi och evolutionsbiologi.
– Behovet att effektivisera interaktionstestning är stort och finns inom såväl hälso- och sjukvården som inom den akademiska forskningen. Med tanke på de stigande kostnaderna för hälsovård i hela världen så behövs lösningar som ger patienter med infektionssjukdomar tillgång till en förfinad och en så kallad datadriven vård, i detta fall genom att testa vilken behandling som hjälper. Inte minst med tanke på att utveckla en sjukvård som inte bara rika länder i väst har råd med, säger han.
Användningsområden är allt från antibiotika, herbicider, fungicider, pesticider och cancerbehandling. Marknaden är global och samarbeten finns etablerade över hela världen. Just nu testar flera europeiska laboratorier CombiANT®, så att produkten utvecklas och matchar de behov som finns. Även flera kliniska laboratorier utvärderar teknologin. Dagens tester är alldeles för dyra och det är en begränsning i sig, menar Nikos. De tar dessutom alldeles för lång tid – flera månader till år istället för några veckor. Det gör att vissa patienter får kombinationsbehandling utan att något test ens görs.
– Vår metod är både billig och enkel att utföra, och kan potentiellt reducera kostnaderna för interaktionstester av antibiotika med upp till 600 gånger, säger Nikos Fatsis-Kavalopoulos, VD för RX Dynamics AB.
Han berättar vidare att forskargruppen på Biomedicinskt Centrum i Uppsala bland annat har utfört en studie som belyser riskerna med felaktiga kombinationsbehandlingar där de har testat så många som 250 olika prover. De har samlat in och analyserat enorma mängder data, och det på bara tre personer. Studien finns publicerad i den vetenskapliga tidskriften, EBioMedicine.
Nu när de tar klivet från forskningsföretag till start-up och senare till scale-up tar de hjälp av UU Invest. RX Dynamics är ett av UU Invests senaste portföljbolag, men de har haft med varandra att göra även tidigare.
– Det är ett kompetent och erfaret team, men ett nytt spännande bolag. Några av dem har vi arbetat med tidigare, i andra sammanhang. Det är så klart väldigt kul när forskare kommer tillbaka med nya projekt. Ett kvitto på att vår hjälp är relevant och fungerar. Återkommande samarbeten är något vi strävar efter, säger Mateo Santurio, investment manager på UU Invest, och tidig investerare i RX Dynamics.
Att på nära håll få tillgång till kompletterande expertis inom bolagsbyggande och finansiering är något som Nikos lyfter fram som mycket positivt för alla forskare som vill starta bolag. På RX Dynamics har de haft ett nära samarbete med både UU Innovation och nu UU Invest.
– Det är fantastiskt vilka möjligheter som finns här! Vi har en bra hubb här med mycket samlad expertis och erfarenhet i ett och samma hus, dessutom på nära håll. Det har varit till en stor hjälp för oss, både i starten, men också när vi nu går in i nästa fas och ska ta in kapital under våren, säger Nikos avslutningsvis. För att nå nästa milstolpe kommer bolaget behöva ca fyra miljoner kronor.
Om du vill testa produkten CombiANT® eller läsa mer om RX Dynamics kan du besöka bolagets hemsida.
Text: Susanna Eriksson Dahlberg
Aktuellt
Visa: