Svensk infektionsforskning bakom nytt antibiotikatest

Antibiotikaresistens är en av vår tids stora utmaningar. Över hälften av världens antibiotika förskrivs som kombinationsbehandlingar. Olika typer av antibiotika kombineras och med ett enkelt test utvecklat i Uppsala kan effekten av den här typen av behandling förutses. Det är viktigt för att kunna sätta in rätt behandling omedelbart, i stället för att testa sig fram. ”Trial and error” med kombinationsbehandlingar kan vara riskfyllt, förlänga behandlingstiden och bidra till antibiotikaresistensutveckling.

Forskare vid Uppsala universitet ligger bakom det nybildade bolaget RX Dynamics. Johan Kreuger, Dan I. Anderson och Nikos Fatsis-Kavalopoulos är några av grundarna och de har utvecklat ett enkelt test för att förutse effekten av olika kombinationsbehandlingar antibiotika. I en vanlig petriskål med tre zoner kvantifieras interaktioner mellan olika antibiotika och effekten av en kombinationsbehandling kan då förutses.

 

– Testet är lätt att förstå och går att se med blotta ögat, men det bygger också på högteknologisk maskininlärning med en algoritm som genererar stora mängder data. Teknologin är oerhört kraftfull, säger Nikos Fatsis-Kavalopoulos, en av forskarna bakom, grundare och numera VD på RX Dynamics.

 

Nikos, som själv är biomedicinsk ingenjör och som initierade projektet i slutet på sin doktorandtid, berättar att testet utvecklats under flera år i ett multidisciplinärt samarbete. Det har sträckt sig över flera medicinska områden och innefattar expertis inom såväl mikrobiologi, som tumörbiologi och evolutionsbiologi.

 

– Behovet att effektivisera interaktionstestning är stort och finns inom såväl hälso- och sjukvården som inom den akademiska forskningen. Med tanke på de stigande kostnaderna för hälsovård i hela världen så behövs lösningar som ger patienter med infektionssjukdomar tillgång till en förfinad och en så kallad datadriven vård, i detta fall genom att testa vilken behandling som hjälper. Inte minst med tanke på att utveckla en sjukvård som inte bara rika länder i väst har råd med, säger han.

 

Användningsområden är allt från antibiotika, herbicider, fungicider, pesticider och cancerbehandling. Marknaden är global och samarbeten finns etablerade över hela världen. Just nu testar flera europeiska laboratorier CombiANT®, så att produkten utvecklas och matchar de behov som finns. Även flera kliniska laboratorier utvärderar teknologin. Dagens tester är alldeles för dyra och det är en begränsning i sig, menar Nikos. De tar dessutom alldeles för lång tid – flera månader till år istället för några veckor. Det gör att vissa patienter får kombinationsbehandling utan att något test ens görs.

VD RX Dynamics

– Vår metod är både billig och enkel att utföra, och kan potentiellt reducera kostnaderna för interaktionstester av antibiotika med upp till 600 gånger, säger Nikos Fatsis-Kavalopoulos, VD för RX Dynamics AB.

 

Han berättar vidare att forskargruppen på Biomedicinskt Centrum i Uppsala bland annat har utfört en studie som belyser riskerna med felaktiga kombinationsbehandlingar där de har testat så många som 250 olika prover. De har samlat in och analyserat enorma mängder data, och det på bara tre personer. Studien finns publicerad i den vetenskapliga tidskriften, EBioMedicine.

Nu när de tar klivet från forskningsföretag till start-up och senare till scale-up tar de hjälp av UU Invest. RX Dynamics är ett av UU Invests senaste portföljbolag, men de har haft med varandra att göra även tidigare.

 

Mateo Santurio, UU Invest

– Det är ett kompetent och erfaret team, men ett nytt spännande bolag. Några av dem har vi arbetat med tidigare, i andra sammanhang. Det är så klart väldigt kul när forskare kommer tillbaka med nya projekt. Ett kvitto på att vår hjälp är relevant och fungerar. Återkommande samarbeten är något vi strävar efter, säger Mateo Santurio, investment manager på UU Invest, och tidig investerare i RX Dynamics.

 

Att på nära håll få tillgång till kompletterande expertis inom bolagsbyggande och finansiering är något som Nikos lyfter fram som mycket positivt för alla forskare som vill starta bolag. På RX Dynamics har de haft ett nära samarbete med både UU Innovation och nu UU Invest.

 

– Det är fantastiskt vilka möjligheter som finns här! Vi har en bra hubb här med mycket samlad expertis och erfarenhet i ett och samma hus, dessutom på nära håll. Det har varit till en stor hjälp för oss, både i starten, men också när vi nu går in i nästa fas och ska ta in kapital under våren, säger Nikos avslutningsvis. För att nå nästa milstolpe kommer bolaget behöva ca fyra miljoner kronor.

 

Om du vill testa produkten CombiANT® eller läsa mer om RX Dynamics kan du besöka bolagets hemsida.

 

Text: Susanna Eriksson Dahlberg

Aktuellt

Visa:

Att våga gå sin egen väg. Alina Castell om ny cancermedicin.

Alina Castell berättar om MyCural Therapeutics och nya behandlingsmöjligheter av aggressiva cancertyper. UU Invest hjälper till att resa kapital i projekt från Karolinska Institutet.

Lisa Kaati Mind Intelligence LaB

Mind Intelligence Lab: Bolaget som kan stoppa våldsbrott innan de inträffar

Bolaget Mind Intelligence Lab ska ta in kapital via nyemission. Läs intervju med Lisa Kaati, grundare och forskningschef i bolaget.

Symptoms: Hur mår du idag?

Om Symptoms Europe och arbetet med att förenkla och förbättra patientens och läkarens dialog. En intervju med Emelie Gustafson, VD.

Andreas Hellander, Scaleout

Ledande aktör inom EU när det gäller federerad maskininlärning som skyddar egen data. Nu investerar UU Invest i Scaleout

– Det vi erbjuder är en mjukvaruplattform som möjliggör federerad maskininlärning i stor skala, säger Andreas Hellander vd Scaleout.

Lennart Sör, Robin Johansson, Optima Planta

Resurseffektiv odling med maskininlärning och aeroponik. UU Invest investerar i Optima Planta

– Optima Planta är i en spännande fas. Utmaningen är att bredda vårt sortimentet, finslipa och vidareutveckla tekniken och skala upp vår verksamhet. Möt bolagets vd Lennart Sör och affärschef Robin Johansson, Optima Planta.

Digital plattform med potential – UU Invest investerar i Storesprint

– Vi erbjuder ett smart, överskådligt system som är lättarbetat och ger alla info och överblick i den dagliga driften, säger Fabian Haglund, vd Storesprint.

Digitalt utbildningsverktyg – nyckel till ökad hållbarhet

Siktet är inställt på ett akut globalt problem – hållbarhet. Med ett nytt didaktiskt verktyg vill Leif Östman skapa förståelse, engagemang och hopp hos elever och lärare runt om i världen.

Att leda

KRÖNIKA #4. Att peka mot slutmålet är inte samma sak som att bestämma alla delsteg mot det. Krönika #4 signerat Mamduh Halawa handlar om ATT LEDA.

Vad gör man när man är nyfiken?

KRÖNIKA Din innovation och din produkt formas av det du möter. Så gå ut och våga. Det är din tur nu! Inspireras av krönika signerat Sara Mangsbo, Universitetslektor vid Institutionen för farmaci, Immunonkologi, Uppsala universitet och entreprenör med inriktning på cancervaccin och immunterapi.

Kraftfull digital hälsoplattform öppnar för individbaserad behandling

Parkinsons sjukdom står i fokus för Daniel Petrini och teamet på Stardots. Med en ny digital hälsoplattform är förhoppningen att radikalt förbättra behandlingen av den komplexa sjukdomen.

Framgångsrik samverkan ger resultat

Möt Gunilla Lundmark, vd UU Invest och Malin Graffner Nordberg, chef för UU Innovation. Med olika roller och spetskompetens arbetar de mot samma övergripande mål – att bidra i Uppsala universitets arbete att ta forskning vidare och nyttiggöra kunskap i samhället.

Nyfikenhet och vetgirighet är drivkraften framåt

Helena Danielson vill veta varför och använda all sin kunskap inom kemi och biokemi för att hitta svar. Utbildning är hennes första prioritet, Högt upp på agendan står också att utveckla läkemedel där de saknas och förbättra de vi redan har. 

Bygg produkten i korridoren – inte studentrummet

KRÖNIKA#3 Idéer som tar sig till produktstadiet har ofta en gemensam nämnare – de skapas i hög grad tillsammans med kunden som ofta är i kontakt med produkten långt innan den är färdig.

Handelsbanken Uppsala City Innovationsstiftelse tackar för sig

Efter mer än 250 utdelade stipendier och 18 års arbete avslutar stiftelsen nu sitt arbete. Att flera av stipendiaterna arbetar på framgångsrika innovativa Uppsalabolag gläder Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.

Precisionsdiagnostik i fokus för Rarity Bioscience

Ulf Landegren och hans forskningsgrupp ligger bakom banbrytande forskning som lett till nya innovationer som framgångsrikt förvaltats och utvecklats i en rad olika bolag. Rarity Bioscience med vd Linus Bosaeus är ett av de senaste i raden.

Att ta steget ut i vildmarken

KRÖNIKA Så nu har du ett problem – men vad kan du göra med det? Och hur finner du motivationen att göra något åt det? Krönika#2 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Jonas Wamstad – erfaren entreprenör med örat mot marken och intresse för vatten

Airwatergreen och Drupps utgår från samma teknikplattform men agerar på två helt olika marknader.
Ägare med stort förtroende för grundarna och starkt intresse för omvärlden har varit drivande i bolagens framgång.

Låt problemet guida lösningen – och inte tvärtom

KRÖNIKA Ibland kan det vara bra att göra tvärtom. Istället för att gå runt och tänka på en produkt – tänk på ett problem. Krönika#1 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Zeeds App – en möjlighet att bygga meningsfulla vanor

På kort tid har Zeeds App uppmärksammats och prisats. För Mamduh Halawa började utvecklingsarbetet parallellt med studierna till psykolog vid Uppsala universitet.

Tre framgångsfaktorer för gott ledarskap i tillväxtbolag

Ny utbildning från IPF fokuserar på hur tillväxtbolag kan stärkas genom en mer medveten och fokuserad ledarutveckling.

Två ledstjärnor styr hennes forskning

Maria Strömme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Hennes drivkraft är att forskning ska göra nytta och kravet att lösningen har tydligt hållbarhetsperspektiv. Två ledstjärnor som visat sig vara ett vinnande koncept.

Uppdrag – att omsätta idéer till framgångsrika affärer och företag

Att bidra till att nyttiggöra forskning är en självklarhet för Gunilla Lundmark, vd UU Invest AB. Allt handlar om att få idéer att växa där UU Invest kan liknas vid en katalysator i rollen som tidig investerare.

Anna Sågvall Hein

Med stark drivkraft att ta forskning vidare

Anna Sågvall Hein, professor emerita har inspirerat många forskare att arbeta med maskinöversättning. och ihop med sin forskargrupp startat bolaget Convertus. Nu lämnar hon bolaget som inför nästa steg lyfts in i UU Invests dotterbolag UU Projekt AB.

Smart teknik effektiviserar energisystem

Att göra tekniken köpbar har varit en utmaning för Ngenic som nu på ett avgörande sätt är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Potentialen är enorm säger Björn Berg, vd i bolaget som tillsammans med sitt team nu tar bolaget till börsen.

Värdedriven investerare med fokus på de stora utmaningarna

Björn Berg är vd i investerar-nätverket PÄAB. Han har jobbat som investerare i mer än 30 år. Hela tiden med samma drivkraft och investeringsfilosofi – att på något sätt bidra till att världen blir lite bättre.

Genombrott i vården av sepsis-patienter

Antibiotikaresistens beskrivs som ett av de största globala hälsoutmaningarna framöver. Sara Thorslund är vd och en av grundarna i Gradientech AB, ett forskningsbolag som med ny teknik är redo att bidra i arbetet.

Äkthetsverifiering som stoppar förfalskningar

Rolling Optics har uppfunnit och patenterat världens mest högupplösta tryckteknik. Axel Lundwall berättar om bolaget som UU Invest var med och grundade 2005, efter ett samarbeten inom ramen för Uppsala universitets Projekt.