SimSearch: Nytt kraftfullt verktyg i arbetet med biologiska mikroskopsbilder
Ida-Maria Sintorn utvecklar, tillsammans med sina kollegor inom projektet SimSearch, ny teknik för bildbearbetning av mikroskopibilder. Fokus är att göra det enklare, snabbare och säkrare för forskare att välja relevant information ur stora mängder data. Och samtidigt ha kvar kontrollen över den egna datan. Med en plats i VentureChallenge hoppas Ida-Maria att arbetet med att integrera mjukvaran i mikroskop kan ta fart på allvar.
Ida-Maria Sintorn är professor vid Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet. Att erbjuda experter ett verktyg som gör det enklare att hitta ”nålen i höstacken” vid arbete med stora mängder bilddata är drivkraften i hennes arbete.
En första version av SimSearchs analysplattform är inte långt borta. En prototyp är publicerad, ett verktyg är på plats och en strategi finns för hur det nya verktyget kan integreras inom forskningen.
– Den metod vi utvecklar gör det möjligt att enklare och snabbare hitta det man söker i stora mängder data. Lösningen innebär därmed också en ökad möjlighet att begränsa bildtagningen och i ett tidigare skede än nu fokusera på det som är intressant. Det är ett kraftfullt verktyg som stärker den enskilde forskarens möjlighet att behålla kontrollen och bestämmanderätten över sin egen analys. Ett verktyg som vi hoppas kommer att integreras och bli en del i de mikroskop som används idag och en naturlig del i framtidens mikroskop.
Kraftfullt verktyg integreras i mikroskopet
Att kunna analysera data där den skapas gör att det blir möjligt att utnyttja mikroskopen bättre. Genom att bygga in Simsearchs verktyg i mikroskopet blir det möjligt att tidigare och snabbare upptäcka det som är intressant, fokusera på den informationen och arbeta vidare med bilder som verkligen är relevanta.
– Den teknik vi utvecklar hoppas vi blir ett kraftfullt redskap som förbättrar mikroskopens möjlighet att ge användaren bättre information. Vårt fokus är att bidra när det gäller bildanalyser av mikroskopibilder inom många områden, som till exempel vid diagnostiskt arbete, sjukdomsforskning och inte minst vid tester av nya läkemedel där forskarna behöver se och förstå hur cellerna fungerar och reagerar. Men även inom andra områden.
Professor Ida-Maria Sintorn fick tillsammans med Dr Ankit Gupta och Professor Carolina Wählby, även ta emot UU Innovations pris för attraktivt innovationsprojekt.
VentureChallenge ger möjlighet att boosta arbetet
Hos Ida-Maria finns ett starkt driv och lust att vara med och nyttiggöra forskning. För henne är VentureChallenge en fin möjlighet att få stöd och hjälp i det arbete som krävs för att ta verktyget hela vägen. Att vara ett av de tre första projekten som tar plats i VentureChallenge menar hon är inspirerande och tajmingen är perfekt – Ankit Gupta, doktoranden som är den tekniska stjärnan bakom SimSearch disputerade i december 2023.
Samverkan med näringslivet i fokus
– Jag brinner för att ta forskning vidare och att samarbeta med industrin. För oss är VentureChallenge ett fantastiskt stöd och fin hjälp att komma i gång. Min forskarprofil har ett starkt inslag av lust att samverka med näringslivet. Jag vet också hur svårt det kan vara och hur mycket det är man behöver lära sig. Det är spännande att se vilken potential forskning har. Att göra allt själv är omöjligt. Det behövs bra samarbeten. VentureChallenge är en sådan möjlighet.
Drivkraft att lösa problem
För Ida-Maria är drivkraften och inspirationen när det gäller att ta forskning vidare att hitta lösningar där de saknas. Som hon ser det finns så mycket bra forskning men ofta är steget stort när det handlar om att ta det vidare och använda det. Ida-Marias fokus är att hitta och försöka tillämpa forskning där en pusselbit saknas, där glappet finns. Att få arbeta med så många unga och smarta doktorander ser hon också som en boost i det egna arbetet.
– Om jag, till exempel, kan bidra till att Ankit utvecklas som forskare och innovatör så tror jag det kan ge stor nytta för samhället framöver. Det gläder och inspirerar mig.
På samma sätt ser Ida-Maria att arbetet med Uppsala universitet Invest innebär stora möjligheter att boosta arbetet framåt.
– Vi behöver hjälp att lära oss mer hur man gör när man tar forskning vidare, få veta vad som krävs och klara utmaningarna vi har framför oss. Samarbetet är ett stort stöd för oss och om man bara ska beskriva det vi hoppas få med två ord är det hjälp och pengar. Att få pengar och hjälp att lära sig hur man gör i kombination med en fin möjlighet att utöka vårt nätverk för att lite slarvigt uttryckt – få ännu mer hjälp och på sikt mer pengar i form av investeringar i bolaget.
Integrerat i mikroskopen om 5 år
Om man spanar framåt i tiden är svaret på frågan om var SimSearch befinner sig om 5 år, vad man har åstadkommit och var man står det här från Ida-Maria:
– Det är svårt att sia framåt och avgöra om 5 år är en lång tid eller kort tid i det utvecklingsarbete vi har framför oss. Min erfarenhet är att tiden går väldigt fort och att det hinner hända så mycket både i projektet och omvärlden på vägen. Men jag hoppas att vi om 5 år samarbetar med ledande mikroskoptillverkare som förser Iab både inom akademin och industrin med utrustning, att vår mjukvara är integrerad i mikroskopen från start och på ett kraftfullt sätt underlättar och effektiviserar arbetet med biologiska mikroskopbilder.
Läs mer om VentureChallenge här
Prenumerera på Uppsala universitet Invest nyhetsbrev
Aktuellt
Visa: