Readily utvecklar nytt snabbtest med hög känslighet
Readily utvecklar ett helt nytt snabbtest som har samma höga känslighet som dagens PCR-tester. Tekniken är ursprungligen utvecklad av forskare på Ulf Landegrens lab i Uppsala och baseras på padlock probes eller så kallade hänglåsprober. En teknik som sedan utvecklats vidare till ett robust och känsligt snabbtest av Liza Löf, forskare och VD vid Readily – bolaget som nu fokuserar på att ta testet vidare till nytta ute i samhället. Arbetet går snabbt och redan 2024 vill man erbjuda det som ett forskningstest och som ett diagnostiskt CE-märkt test 2027 för användning på bred front.

Liza Löf är knuten till Ulf Landegrens framgångsrika forskningslaboratorium vid Uppsala universitet. Hon har disputerat i metodutveckling och diagnostik vid Uppsala universitet, med huvudhandledare Masood Kamali Moghaddam och bihandledare Ulf Landegren och är nu vd i det nystartade bolaget Readily som bildats för att ta tekniken vidare och göra nytta inom forskning, läkemedelsutveckling och inom vården. Som för många andra forskningsprojekt är covid-viruset den största utlösande faktorn och triggern i utvecklingsarbetet.

Uppdrag att addera snabbhet
– Javisst är det så. Covid-viruset aktualiserade det tidigare forskningsarbetet som gjorts och min roll blev att utveckla metoden vidare med siktet inställt på att göra testet snabbare. Det har vi lyckats med och nu tar vi tekniken och metoderna vidare i bolaget Readily, säger Liza Löf, forskare och VD för Readily.
Utan att göra avkall på känsligheten har man alltså lyckats att snabba på processen och utvecklar nu produkten till ett säkert och robust snabbtest inom respiratorisk sjukdom. Via UU Innovation fick Liza hjälp och stöd att patentsöka det nya i metodiken som lade grunden till starten av Readily. Arbetet har sedan rullat på i full fart och planen är att Readliys test ska finnas på marknaden redan 2024 som en forskningsprodukt och sedan som ett CE-märkt diagnostiskt test 2027.
Genial design ger unik känslighet
Det nya testet har en unik design och har en känslighet som liknar dagens PCR-test men kräver inte analys på labb med avancerade instrument för provsvar. Allt sker i själva produkten och redan efter 15 minuter har man ett svar. Snabba provsvar är viktigt och betyder att, vid behov, rätt behandling tidigt kan sättas in. Den smarta designen innebär också att det är mindre känsligt för mutationer som kan uppstå i ett virus. Även muterade virus kan fångas upp av testet. Testen kan också enkelt anpassas för att fånga upp helt nya virus och bakterier och utvecklas vidare för att också testa och analysera andra infektionssjukdomar.
Stor potential där det är långt till vård
Planen framåt i första skedet är att erbjuda testet inom äldrevården och på akutmottagningar där snabba svar är extra viktiga. I stället för att som idag vänta i timmar och kanske dagar på provsvar kan man få ett snabbt svar och snabbt sätta in rätt åtgärder. Testets konstruktion öppnar också möjlighet att använda på bred front där det är långt till vård.
– När man har något som är så känsligt och robust som det test vi utvecklar så finns det en reell möjlighet att bidra till ett bättre liv för många människor. Min dröm är att finnas där det är långt till vården. Att våra produkter kan användas där de behövs allra mest. Idag saknar nästan hälften av världens befolkning tillgång till diagnostik. Det en stor drivkraft för mig att kunna utveckla, anpassa och erbjuda tester där de behövs som mest.
Nästa utmaning – att få igång produktion i Uppsala
Utmaningen som Liza och teamet på Readily arbetar med nu är att sätta upp produktionen och få fram relevant kliniskt material att testa på för att fortsätta utveckla nya testvarianter. Produktionen är tänkt att ske i Uppsala Science Park och redan under 2024 hoppas man ha en forskningsprodukt att erbjuda. Och kanske är en av nycklarna i bolagets snabba utvecklingsarbete Lizas egen nyfikenhet och fokus på att lösa problem.
Problemlösare med stark drivkraft
– Att ha utvecklats som forskare i Ulf Landegrens och Masood Kamali Moghaddams forskargrupper har varit fantastisk inspirerande. Där fick man möjligheten att lära sig att designa nya molekyler och få chansen att vara med och utveckla nya produkter. Nu väntar nästa spännande utmaning. Det ser jag fram emot. Jag vill lära mig nya saker och trivs allra bäst när jag får ta mig an nya utmaningar. Det får gärna vara svårt. Nästa steg för företaget är att sätta upp en egen produktion och vi vill ansvara för och kontrollera tillverkningsprocessen. Det är kul att lära sig nya saker och att kontrollera och ansvara för hela tillverkningsprocessen är av stort värde för Readily.

Inget är omöjligt – det tar bara lite längre tid
Inspiration att ta sig an utmaningar och att inget egentligen är omöjligt går som en röd tråd i Lizas egen uppväxt.
– Min farfar och även min mamma och pappa är stora och viktiga inspirationskällor för mig. Jag är uppvuxen med inställningen och övertygelsen att allt är möjligt. Att man tar tag i det som är svårt och försöker lösa det direkt. Och när det gäller det omöjliga så är jag uppvuxen med inställningen att det bara tar lite längre tid. Att det finns lösningar på allt, det handlar bara om att hitta rätt person att fråga.
Samarbetet med UU Invest är viktigt och ger fördelar framåt
– UU Invest är viktiga för oss. Både för att det innebär viktiga resurser in i bolaget och för att det innebär en grundlig koll att den idé som vi har och tror på verkligen håller. Samarbetet visar också för andra aktörer och investerare att vi är intressanta och är ett bolag som det är värt att hålla ögonen på. Och inte minst ger det oss självkänsla, våra idéer fungerar. Det är mycket viktigt att ha UU Invest med i arbetet. Det kan liknas vid en kvalitetssäkring som jag ser det, säger Liza Löf, forskaren bakom det nya snabbtestet och VD för Readily.
Readily utvecklar snabbtester för infektionssjukdomar. Produkten är ett snabbtest som är mycket känsligt, specifikt och snabbt. Det kan diagnostisera flera typer virusinfektioner. Bolaget är aktuellt med en nyemission under våren 2024.
Aktuellt
Visa: