I mer än 18 år har Handelsbanken Uppsala City via Innovationsstiftelsen delat ut mer än 250 stipendier för att främja tidig forskning och utveckling av idéer vid Uppsala universitet med kommersiell potential. Nu avslutas stiftelsen. Att flera av stipendiaterna idag arbetar på framgångsrika innovativa Uppsalabolag och med ny kunskap och idéer bidrar med lösningar på utmaningar samhället står inför gläder Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.
För Micael Lindström har uppdraget som styrelseledamot i Innovationsstiftelsen varit en del i jobbet som kontorschef på Handelsbanken Uppsala City. Ett uppdrag han delat med tidigare kontorschefer sedan stiftelsens bildande.
– Sedan starten har Handelsbanken Uppsala Citys Innovationsstiftelse utsett 251 stipendiater. Ordförande har varit UU Invests ordförande och styrelsemedlemmar har varit UU Invests vd och Handelsbanken Citys kontorschef. Med sitt breda kontaktnät och stora kunskap om det viktiga idéflödet som är basen i innovationsarbetet har universitetets innovationskontor presenterat förslag på forskning och idéer som uppfyller stiftelsens kriterier. Och bland de förslagen har stipendiaterna valts.
Bra och annorlunda tänkt
Under årens lopp är det många som har bidragit i stiftelsens arbete. Något Micael gärna lyfter fram och är tacksam över. Till sina företrädare är hans hälsning att idén att starta en Innovationsstiftelse var bra och annorlunda tänkt. För egen del säger Micael att arbetet bjudit på många intressanta verksamheter och idéer och spännande möten.
– Arbetet med stiftelsen har hela tiden varit en intressant och rolig del i mitt arbete. Att få träffa och prata med tidigare stipendiater som berättat hur stipendierna verkligen fyllt en viktig funktion i det tidiga arbetet har varit extra roligt och uppmuntrande. Stipendierna har varit en uppmuntran och bekräftelse och på så sätt bidragit till nya möjligheter.
Idéer utvecklas till bolag
Det finns i dag en mängd bolag som är grundade av stipendiaterna. Bolag som är etablerade och verkar inom ett brett fält allt från diagnostik och läkemedelsutveckling till energioptimering.
Att det är så många idéer och framtida möjligheter kopplade till forskning och idéutveckling vid Uppsala universitet som under åren presenterats för stiftelsen fascinerar Micael. Men också det faktum att det inte alltid räcker med en bra idé för att lyckas. Det är inte säkert att alla idéer flyger. Det handlar också om rätt timing.
UU Invest naturlig samarbetspartner
– För mig har det varit lärorikt och roligt att arbeta så nära UU Invest. Något som gett mig större förståelse för vad som krävs för att ta idéer vidare, starta bolag och nå ut på en marknad. UU Invest har varit en naturlig samarbetspartner i arbetet. När stiftelsen bildades hade vi 5 miljoner kronor i potten. Sedan dess har vi delat ut 7 miljoner kronor och därmed är alla medel nu utdelade och stiftelsen läggs ner.
Avgörande för Uppsalas utveckling
– En av Uppsalas styrkor är naturligtvis våra båda universitet. Vi har universitet med hög kompetens och vi har också ett nätverk av aktörer som bidrar med olika kunskap för att ge bolag och idéer bra förutsättningar och möjligheter. Det är viktigt för Uppsala. Nya företag skapar nya affärer, genererar pengar och lockar många duktiga människor som alla bidrar till Uppsalas utveckling.
Tidig kontakt viktigt
När det gäller UU Invests roll och arbetssätt för att skapa nya bolag och på sikt nya arbetstillfällen menar Micael att han fått en unik inblick i arbetet. För Henrik Didner som i sin roll som UU Invests ordförande också varit ordförande i stiftelsen har arbetet bland mycket annat bidragit till tidiga kontakter med forskare och entreprenörer.
– Det har varit intressant för mig som ordförande i stiftelsen att gå igenom alla ansökningar som kommit till stiftelsen. Flera av de som fått bidrag från stiftelsen och senare bildat bolag har även UU Invest investerat i. I flera av bolagen har även UU Invest under ett inledande skede varit engagerade i och förhoppningsvis bidragit till utvecklingen. Genom stiftelsen har UU Invest i ett tidigt skede fått kontakt med grundarna som lett till investeringen. Att tidigt få kontakt med grundarna är UU Invests adelsmärke, säger Henrik Didner.
Fortsatt intresse för nya innovativa bolag
Även om stiftelsen nu läggs ner kommer Micael att fortsätta att följa forskningen och bolagen som tar idéerna vidare ut i samhället. Liksom andra aktörer bidrar Handelsbanken Uppsala City med andra tjänster som bolagen behöver.
– Det är extra roligt att följa bolagen där våra stipendiater verkar och det kommer alltid att vara lite extra inspirerande att veta att vi har varit med och stöttat bolagen och entreprenörerna i ett tidigt skede, säger Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.
På LinkedIn kan du läsa mer om UU Invest och våra portföljbolag. För senaste nytt – följ oss gärna.
Aktuellt
Visa: