Kraftfull digital hälsoplattform öppnar för individbaserad behandling
Parkinsons sjukdom står i fokus för Daniel Petrini och teamet på Stardots. Med en ny digital hälsoplattform är förhoppningen att radikalt förbättra behandlingen av den komplexa sjukdomen. Både för den enskilde patienten och behandlande läkare.
Stardots är en spin-off företag som bygger på professor Alexander Medvedevs forskning. Utvecklingsarbetet av en helt ny digital hälsosplattform präglas av samarbete med aktörer inom Uppsala universitet och på Akademiska sjukhuset. Ett samarbete som Daniel Petrini, vd Stardots menar har inneburit att viktig kompetens och kunskap nu omsätts i den nya digitala hälsoplattformen. Samarbetet har tydligt visat att behovet att hitta nya redskap för att individanpassa vården är stort. Något som patienter och även samhället i stort vinner på.
Precisionsdiagnostik kräver flera kompetenser
– För att utveckla en digital hälsoplattform som fungerar både för neurologer och patienter krävs samarbete och kompetens från olika aktörer. Både från företag inom life-science och från tech-industrin. Att dessutom addera funktioner och kunskap i utvecklingsarbetet som vården efterfrågar ökar värdet. Både för patienter, läkare och samhället säger Daniel Petrini, grundare och vd Stardots.
Möjlighet till individbaserad behandling
Idag finns inget botemedel för Parkinsons sjukdom. Men med Stardots digitala hälsoplattform öppnas möjligheten att objektivt kvantifiera de symtom patienten har. Något som krävs för att erbjuda en individbaserad behandling. Med den kunskapen på plats kan man med hjälp av olika algoritmer modulera patientens symtom och utifrån det – erbjuda en individbaserad behandling.
– Betydligt bättre behandlingsresultat kan åstadkommas med kvantifiering av symtom. Förhoppningen är att både patienten själv och vården ska få en tydligare bild av sjukdomen och därmed ett bättre beslutsunderlag för fortsatt behandling.
Vision - stort bolag inom digital hälsa
För Stardots är utmaningarna många och de är inte av det lättare slaget. Tvärtom. Siktet är att bli ett stort bolag inom området digital hälsa med bas i Uppsala. Neurologi betraktas som ett av de svåraste områdena inom sjukvården. Det handlar också om regulatoriska utmaningar och inte minst – att få tag på rätt kompetens. På bara några månader har företagets personalstyrka vuxit från 1 till 11 medarbetare och Daniel är tydlig – bolaget har ett superbra team. Ett team som hela tiden växer med nya medarbetare.
– Vi håller på att bygga upp en global plattform. Vi har ett stort regulatoriskt arbete framför oss, vi håller på att kommersialisera de algoritmer som används och gör förberedelser för kliniska tester, väljer marknader och arbetar generellt med vår affärsutveckling. Vi vill bidra till att patienter med Parkinsons sjukdom får ett verktyg som gör det möjligt att ha en individualiserad, skräddarsydd behandlingsplan.
UU Invest banar väg för nya investeringar
Samarbete med UU Invest och den första viktiga investeringen i bolaget beskriver Daniel som det som gav bolaget luft under vingarna och i förlängningen många värdefulla råd och stöd hur agera och tänka vad gäller bolagets arbete med investeringar.
– Lite slarvigt uttryckt ser jag arbetet med frågor som rör finansiering och investeringar som en form av ”kontaktsport”. UU Invests investering ger ett värdefullt första stöd och fungerar som kvalitetsmärke för andra investerare. Tack vare den första investeringen från UU Invest fick vi kontakter som gav nya kontakter och nya investeringar och våren 2021 resulterade i en stor investering i bolaget.
Drivkraft att lösa problem
För Daniel är arbetet i Stardots mer än ett vanligt jobb. Det handlar lika mycket om en stark drivkraft att bidra och hjälpa till att hitta lösningar på problem som behöver få en lösning. Daniel är själv forskare inom oorganisk kemi. Han disputerade 2008 och har sedan dess jobbat med utveckling av forskning. Tidigt mötte han professor Alexander Medvedev och ett samarbete inleddes som har fortsatt.
– För mig handlar det om att bidra, att på riktigt vara med och ”rädda världen”. Min inspiration och drivkraft är att via en framtida eventuell exit i de bolag jag arbetar få medel att använda för lösningar på sjukdomar som diabetes som har drabbat min närmaste familj. Det kan till exempel vara att medverka i utvecklingen av nya lösningar när det gäller stamcellsterapi eller, där det inte finns botemedel, att försöka bidra till att inte fler blir drabbade, säger Daniel Petrini, grundare och vd Stardots.
Daniels tips till dig som vill ta din forskning vidare till samhället:
1. Separera forskarrollen från vd-rollen. Det finns inget som säger att om du är bra på det ena så är du bra på det andra.
2. Tänk stort! Tänk långt utanför gränserna så blir finansieringsarbetet lite lättare.
3. Om du liksom jag drivs av att vara med och förändra världen behöver du pengar. Tänk över din roll i bolaget. Med många investerare blir din egen andel snabbt utspädd.
Läs mer här om Stardots och senaste nytt om bolaget.
På LinkedIn kan du läsa mer om UU Invest och våra portföljbolag. För senaste nytt – följ oss gärna.
Aktuellt
Visa: