Resurseffektiv odling med maskininlärning och aeroponik. UU Invest investerar i Optima Planta

Optima Plantas odlingsmetod vilar på vetenskaplig grund. Precis som namnet på bolaget antyder står varje enskild planta, varje odlingsenhet i fokus. Resultatet? Godare smak, flera miljömässiga fördelar och en mer lönsam odling i Sverige. Möt bolagets vd Lennart Sör och affärschef Robin Johansson, Optima Planta.

Lennart Sör, Robin Johansson, Optima Planta

Optima Planta är ett teknikbaserat bolag som utvecklar odlingssystem. Metoden som Optima Planta använder är utvecklad av Lennart Sör, molekylärbiolog och civilingenjör i bioteknik och bioinformatik från Uppsala universitet. Med bolagets aeroponiska odlingsmetod kan man erbjuda färska grönsaker och kryddor, året runt, från odlings-anläggningen i Uppsala. Först ut är välsmakande kryddväxter och närodlade jordgubbar och tomater står på tur.

Matematiker som odlar

– Lite slarvigt kan man säga att vi är matematiker som odlar. Optima Planta är ett teknikbaserat företag som har utvecklat ett odlingssystem. Systemet använder en aeroponisk odlingsmetod. Med hjälp av matematiska verktyg har vi utvecklat ett resurseffektivt sätt att odla och med matematiska verktyg och AI tar vi reda på vilka tillväxtparametrar som är bäst för varje enskild gröda, säger Lennart.

Optima Plantas odlingssystem kan i princip användas för odling av vilken gröda som helst, men fokus är grödor som är kommersiellt intressanta. Robin Johansson, med bakgrund från Chalmers tekniska högskola och entreprenöriell erfarenhet är Optima Plantas affärschef. Tillsammans med Lennart Sör har han arbetat i bolaget sedan 2019.

Närodlat, kontrollerat och välsmakande

– Utmaningen nu är att både bredda vårt sortiment och skapa ett större utbud. Fram tills nu har vi främst odlat kryddväxter som basilika, citronmeliss och thaibasilika. Men siktet är inställt på att också erbjuda närodlade jordgubbar och tomater, säger Robin.

Lika viktigt som det är att kunna erbjuda färska närodlade grönsaker är att göra det på ett så miljösmart och effektivt sätt som möjligt för att inte förbruka mer av jordens resurser än vad som krävs. Och att erbjuda produkter utan bekämpningsmedel.

– Med den metod vi använder vet vi exakt vad som tillförs växterna och vad som kommer ut ur systemet. Det finns inga okända parametrar, inga okända kemikalier som kan finnas vid markbunden odling. Det vi gör är att hitta och skapa en miljö som växterna trivs i som allra bäst – i kombination med att använda så lite resurser som möjligt för att få ut så välsmakande växter som möjligt, säger Robin.

Investering från UU Invest gör bolagets nästa fas möjlig

Att UU Invest investerar i Optima Planta betyder mycket för bolaget och de utmaningar man står inför. Både ekonomiskt och som en viktig kvalitetsstämpel säger Lennart.

– Optima Planta är i en spännande fas. Utmaningen är att bredda vårt sortimentet, finslipa och vidareutveckla tekniken och skala upp vår verksamhet. Vi vill göra skillnad och göra avtryck i arbetet framåt. Att UU Invest ser det vi ser – att Optima Planta  är ett intressant, innovativt tekniskt bolag som vilar på vetenskaplig grund är vi tacksamma för. Investeringen från UU Invest ger extra tyngd och trovärdighet för bolaget, en kvalitetsstämpel som är värdefull framåt, säger Lennart.

Samarbete tar idéer med potential framåt

Lennart och Robin har arbetat ihop sedan bolaget startade 2019. De drivs båda två av intresset för ny spännande teknik liksom att hitta nya lösningar med både stor potential och möjlighet att bidra med stor positiv miljöpåverkan. Precis på det sätt som Optima Planta bidrar framåt.

Ta din forskning vidare – det är magiskt!

– Jag inspireras av att ta kunskap från min forskning vidare och utifrån vetenskaplig grund få spridning och applicera kunskapen på ett sätt som alla kan ta del av. Det är magiskt, säger Lennart och uppmanar fler forskare att våga: Du behöver inte gå all in – börja med att lägga lite tid, låt det mogna och ta hjälp. Det finns ett riktigt bra nätverk i Uppsala för dig som vill bolla dina idéer. Testa, ta nästa steg, prata om dina tankar, lyssna på de kommentarer du får – och när det finns ett behov – bidra till att lösa det! Gör det!

Vill du veta mer om Optima Planta besök bolagets webbsida.

Att odla aeroponiskt innebär att man med hjälp av luftfuktighet kan odla växter med mer smak, helt naturligt – men med upp till 95% mindre vatten.

 

Aktuellt

Visa:

Andreas Hellander, Scaleout

Ledande aktör inom EU när det gäller federerad maskininlärning som skyddar egen data. Nu investerar UU Invest i Scaleout

– Det vi erbjuder är en mjukvaruplattform som möjliggör federerad maskininlärning i stor skala, säger Andreas Hellander vd Scaleout.

Digital plattform med potential – UU Invest investerar i Storesprint

– Vi erbjuder ett smart, överskådligt system som är lättarbetat och ger alla info och överblick i den dagliga driften, säger Fabian Haglund, vd Storesprint.

Digitalt utbildningsverktyg – nyckel till ökad hållbarhet

Siktet är inställt på ett akut globalt problem – hållbarhet. Med ett nytt didaktiskt verktyg vill Leif Östman skapa förståelse, engagemang och hopp hos elever och lärare runt om i världen.

Att leda

KRÖNIKA #4. Att peka mot slutmålet är inte samma sak som att bestämma alla delsteg mot det. Krönika #4 signerat Mamduh Halawa handlar om ATT LEDA.

Vad gör man när man är nyfiken?

KRÖNIKA Din innovation och din produkt formas av det du möter. Så gå ut och våga. Det är din tur nu! Inspireras av krönika signerat Sara Mangsbo, Universitetslektor vid Institutionen för farmaci, Immunonkologi, Uppsala universitet och entreprenör med inriktning på cancervaccin och immunterapi.

Kraftfull digital hälsoplattform öppnar för individbaserad behandling

Parkinsons sjukdom står i fokus för Daniel Petrini och teamet på Stardots. Med en ny digital hälsoplattform är förhoppningen att radikalt förbättra behandlingen av den komplexa sjukdomen.

Framgångsrik samverkan ger resultat

Möt Gunilla Lundmark, vd UU Invest och Malin Graffner Nordberg, chef för UU Innovation. Med olika roller och spetskompetens arbetar de mot samma övergripande mål – att bidra i Uppsala universitets arbete att ta forskning vidare och nyttiggöra kunskap i samhället.

Nyfikenhet och vetgirighet är drivkraften framåt

Helena Danielson vill veta varför och använda all sin kunskap inom kemi och biokemi för att hitta svar. Utbildning är hennes första prioritet, Högt upp på agendan står också att utveckla läkemedel där de saknas och förbättra de vi redan har. 

Bygg produkten i korridoren – inte studentrummet

KRÖNIKA#3 Idéer som tar sig till produktstadiet har ofta en gemensam nämnare – de skapas i hög grad tillsammans med kunden som ofta är i kontakt med produkten långt innan den är färdig.

Handelsbanken Uppsala City Innovationsstiftelse tackar för sig

Efter mer än 250 utdelade stipendier och 18 års arbete avslutar stiftelsen nu sitt arbete. Att flera av stipendiaterna arbetar på framgångsrika innovativa Uppsalabolag gläder Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.

Precisionsdiagnostik i fokus för Rarity Bioscience

Ulf Landegren och hans forskningsgrupp ligger bakom banbrytande forskning som lett till nya innovationer som framgångsrikt förvaltats och utvecklats i en rad olika bolag. Rarity Bioscience med vd Linus Bosaeus är ett av de senaste i raden.

Att ta steget ut i vildmarken

KRÖNIKA Så nu har du ett problem – men vad kan du göra med det? Och hur finner du motivationen att göra något åt det? Krönika#2 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Jonas Wamstad – erfaren entreprenör med örat mot marken och intresse för vatten

Airwatergreen och Drupps utgår från samma teknikplattform men agerar på två helt olika marknader.
Ägare med stort förtroende för grundarna och starkt intresse för omvärlden har varit drivande i bolagens framgång.

Låt problemet guida lösningen – och inte tvärtom

KRÖNIKA Ibland kan det vara bra att göra tvärtom. Istället för att gå runt och tänka på en produkt – tänk på ett problem. Krönika#1 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Zeeds App – en möjlighet att bygga meningsfulla vanor

På kort tid har Zeeds App uppmärksammats och prisats. För Mamduh Halawa började utvecklingsarbetet parallellt med studierna till psykolog vid Uppsala universitet.

Tre framgångsfaktorer för gott ledarskap i tillväxtbolag

Ny utbildning från IPF fokuserar på hur tillväxtbolag kan stärkas genom en mer medveten och fokuserad ledarutveckling.

Två ledstjärnor styr hennes forskning

Maria Strömme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Hennes drivkraft är att forskning ska göra nytta och kravet att lösningen har tydligt hållbarhetsperspektiv. Två ledstjärnor som visat sig vara ett vinnande koncept.

Uppdrag – att omsätta idéer till framgångsrika affärer och företag

Att bidra till att nyttiggöra forskning är en självklarhet för Gunilla Lundmark, vd UU Invest AB. Allt handlar om att få idéer att växa där UU Invest kan liknas vid en katalysator i rollen som tidig investerare.

Anna Sågvall Hein

Med stark drivkraft att ta forskning vidare

Anna Sågvall Hein, professor emerita har inspirerat många forskare att arbeta med maskinöversättning. och ihop med sin forskargrupp startat bolaget Convertus. Nu lämnar hon bolaget som inför nästa steg lyfts in i UU Invests dotterbolag UU Projekt AB.

Smart teknik effektiviserar energisystem

Att göra tekniken köpbar har varit en utmaning för Ngenic som nu på ett avgörande sätt är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Potentialen är enorm säger Björn Berg, vd i bolaget som tillsammans med sitt team nu tar bolaget till börsen.

Värdedriven investerare med fokus på de stora utmaningarna

Björn Berg är vd i investerar-nätverket PÄAB. Han har jobbat som investerare i mer än 30 år. Hela tiden med samma drivkraft och investeringsfilosofi – att på något sätt bidra till att världen blir lite bättre.

Genombrott i vården av sepsis-patienter

Antibiotikaresistens beskrivs som ett av de största globala hälsoutmaningarna framöver. Sara Thorslund är vd och en av grundarna i Gradientech AB, ett forskningsbolag som med ny teknik är redo att bidra i arbetet.

Äkthetsverifiering som stoppar förfalskningar

Rolling Optics har uppfunnit och patenterat världens mest högupplösta tryckteknik. Axel Lundwall berättar om bolaget som UU Invest var med och grundade 2005, efter ett samarbeten inom ramen för Uppsala universitets Projekt.