Parhästarna bakom SoundSim360, vinnare av VentureChallenge 2024.
Ken Mattsson, professor i beräkningsvetenskap och Gustav Eriksson, PhD har utvecklat ljudsimuleringsverktyget SoundSim360 som kan göra noggranna ljudnivåprediktioner. SoundSim360 klarar komplexa ljudsimuleringar både inom- och utomhus där man tar hänsyn till reflektioner och transmissioner genom väggar samt beaktar atmosfär, topografi och andra relevanta fysiska faktorer.
Att hantera lågfrekventa ljud, som ofta uppfattas som störande, är unikt för deras produkt. Att kunna simulera lågfrekventa ljud är nödvändigt för att minimera buller vid till exempel placering av vindkraftverk, för att förbättra akustiken i en arena, eller för en optimal installation av ett hemmabiosystem.
Framgångsfaktorer för att lyckas
Det var extremt lyckosamt att hitta en student som är så intresserad och som dessutom kan få det att fungera i praktiken. Gustav lärde sig programmera grafikkort under sin tid som doktorand hos mig då vi forskade kring omgivningsbuller. Det arbetet ligger till stor del grund för det vi gör nu. Det har tidigare ansetts vara för dyrt och tidskrävande att använda den metod vi utvecklat, men med de tekniska framsteg som gjorts av grafikkort för applikationer inom AI så är det möjligt att göra dessa beräkningar utan superdatorer, berättar Ken Mattsson, Prof.
– Det vi gör är egentligen mer lämpat för dagens grafikkort än maskininlärning, förklarar Gustav Eriksson, PhD.
Givetvis måste det finnas en korrekt matematisk grund att stå på och det är alla dessa faktorer samlat som gör att vi nu kan göra avancerade optimeringsberäkningar och inversmodellering som gör vår lösning unik och att vi kan mäta så lågfrekventa ljud med exakthet, fortsätter Ken.
Kortsiktiga mål och större visioner
Just nu fokuserar teamet, tillsammans med UU Invest, på att hitta en product market fit för att skapa intäkter. Det finns flera applikationsområden där bullersimuleringar är ett viktigt spår att undersöka marknaden för.
– Idag finns ingen produkt som kan simulera transmission genom fasader under 50Hz, men regelverket går ända ner till 30Hz så här är vi unika, förklarar Ken.
En framtida möjlig väg är att skapa en app som kan användas av privatpersoner och inte bara akustikkonsulter och andra professionella aktörer, där det också finns en större skalbarhet. Ett annat område som är intressant är marina applikationer för att simulera bullerspridning från havsbaserad vindkraft och från fartyg. Här finns det inga relevanta lösningar idag.
Just nu är fokuset akustiska vågor men i stort sett skulle vår beräkningsmetod kunna appliceras på seismiska-, elektromagnetiska- eller till och med kvantmekaniska vågor.
– Det är en annan typ av fysik, men rent matematiskt ser det väldigt likt ut.
Tid en utmaning
Att få tiden att räcka till är precis som för många start-ups en stor utmaning. Till det behövs långsiktig finansiering via kunder eller investerare för att kunna skala upp teamet.
– Vi behöver göra mätningar och experiment för att kunna få rätt parametrar för våra beräkningar och för det behövs både finansiering och samarbetspartners, säger Ken.
– Vi ser egentligen inga större tekniska utmaningar nu, fyller Gustav i.
En lång väg till dagens lösning
25 års forskning ligger som grund för de matematiska beräkningar som används i SoundSim360. Ken Mattsson Prof. började sin bana som student i Uppsala och har både hunnit med att arbeta vid Stanford Universitet, på kärnkraftverk och FOI, innan han kom tillbaka till Uppsala universitet som professor.
– Jag gick ett program hos UU Innovation för att utveckla den här produkten redan för 12 år sedan, men tiden var inte mogen då helt enkelt, berättar Ken.
Gustav Eriksson, PhD har studerat till civilingenjör, teknisk fysik vid Uppsala universitet. Under utbildningen läste Gustav Kens kurs Avancerade numeriska metoder innan exjobb och blev sedan erbjuden en doktorandtjänst i Kens grupp.
Aktuellt
Visa: