Idéer som tar sig till produktstadiet har ofta en gemensam nämnare – de skapas i hög grad tillsammans med kunden som ofta är i kontakt med produkten långt innan den är färdig.
När vi tänker på en uppfinnare tänker vi ofta på ett så kallat ”light bulb moment”:
En åldrande anglosaxisk herre låser in sig i ett skjul i tre veckor och skissar frenetiskt i ett anteckningsblock ända tills ett patent-scroll växer fram – framsjunget av en änglakör. Han springer ut och viftar med patentet, och en pelikan lyfter den graciöst och flyger med den till patentverket. Tre månader senare är den här konstiga manicken i varenda affär i stan.
Eller den moderna tappningen:
En spinkig ung utvecklare vaknar en dag och får en världsomvälvande idé. Under de nästkommande två månaderna skriver han kod vareviga vaken timme och lever på nudlar och vatten. Med ett sista knapptryck mergar alla komponenter och fram uppenbarar sig en helt ny typ av applikation. Han visar den för sina vänner, och de visar den i sin tur till sina, och inom en vecka är kvarteret fastklistrat vid sina mobiler.
Låter det bekant? Kanske inte riktigt, men en viss arketyp går nog att känna igen. Idén som en produkt av briljans – som avslöjas till marknaden – ståendes redo att betala.
Just den här synen på kunden som den som ser något när det är klart, skulle jag argumentera är något av det svåraste grundantagandet att skaka av sig för att komma till skott. Studerar man idéer som tar sig till produktstadiet har de ofta en gemensam nämnare – de skapas i stor grad av kunderna – och kunderna är ofta i kontakt med produkten innan den är färdig.
I den här serien krönikor ska jag försöka beskriva principer som gör det enklare att utveckla framgångsrika produkter. Texterna har en särskild nisch mot målgruppen studenter – och hur de kan ta steg mot att grunda företag eller produkter under studietiden.
När du väl har identifierat ett problem och börjat arbeta mot dess lösning, infinner sig ofta en tendens att inte avslöja den förrän den är färdig. En känsla av att den kan bli snodd, eller förstörd, eller att den inte skulle bli förstådd förrän i sin ultimata form, gör att människor tenderar att vänta med att ställa ut lösningen på marknaden tills den är så nära som möjligt det man har i sitt eget huvud.
Svårigheten med denna approach är att produkten behöver säljas till någon med ett problem. Och det är endast de med problemet som verkligen förstår detaljerna i det. Och det är dina kunder. Så snarare än att sitta hemma i studentrummet och skissa på din idé – visa den snabbt! Till dina klasskamrater eller kompisar och familj, men allra helst till någon vars problem du ämnar lösa. Ofta är det i dessa interaktioner du noterar lösningar du aldrig hade kunnat tänka dig.
Och på ett sätt är de lösningarna till viss del de rätta lösningarna. För det är i slutändan den prospektiva kunden som finansierar verksamheten.
Så snarare än att bygga det i studentrummet – gå ut till korridoren! De kommer peka ut exakt vad som är fel i mer eller mindre klumpiga ordalag, så att du slipper ha fel längre fram. Och vad gäller idéstöld – en idé är sällan särskilt briljant eller komplex. Det som gör skillnad är tempo och byggande – och det gör du bättre än någon annan.
Den här krönikan ingår i en serie krönikor under vinjetten signerat Mamduh.
Läs tidigare krönikor i serien här:
KRÖNIKA#1 Låt problemet guida lösningen – och inte tvärtom
Aktuellt
Visa: