Nyfikenhet och vetgirighet är drivkraften framåt

Helena Danielson använder sin vetenskapliga kompetens både inom industrin och inom akademin. Hon vill veta varför och använda all sin kunskap inom kemi och biokemi för att hitta svar. Utbildning är hennes första prioritet, både av studenter och av forskare utanför universitetet. Högt upp på agendan står också att utveckla läkemedel där de saknas och förbättra de vi redan har. 

När HIV blev ett akut problem i slutet av 1980-talet var Helena Danielson med i arbetet att utveckla nya läkemedel. Med den kunskapen och nyvunnen erfarenhet att även små företag framgångsrikt kan vara med och ta fram nya läkemedel grundade Helena Danielson, professor i biokemi vid Uppsala universitet Beactica 2006 tillsammans med Pär Källblad, som sedan starten varit vd för bolaget.

– Jag inspirerades av möjligheten att fortsätta utveckla de metoder vi arbetat med. Vi hade rätt kompetens och vi ville och kunde utveckla och förfina metoderna. För egen del kände jag att det fanns tid och möjlighet att arbeta vidare med utvecklingsarbetet vid sidan av min forskning och undervisning vid Uppsala universitet, säger Helena Danielson.

Kompetens som de stora saknar

– När vi startade Beactica var vi unika eftersom vi byggde en ny plattform för läkemedelsutveckling för att snabbt identifiera molekyler som kan utvecklas till läkemedelsprototyper. Vi använde då ny teknik och nya strategier som inte ens fanns hos de större läkemedelsbolagen. Andra har nu tagit efter, men vi ligger fortfarande i framkant och fokuserar på att använda vår kompetens att utveckla prototyper som kan gå hela vägen in i klinik. Idag bedriver Beactica läkemedelsprojekt inom onkologi och nya sätt att behandla cancer.

Finansiering är en utmaning

Utmaningen både då och nu menar Helena är att lyckas med finansieringen. Att utveckla läkemedel tar tid. Det kräver investerare som är beredda att både ta risk och att vänta länge på resultat. En annan nyckel för att lyckas är att få in bra resurser i form av erfarna och kompetenta forskare med kunskap om bra strategier, med forskningsmässigt bra renommé och i kraft av sin starka roll som specialister kan medverka till att attrahera välkända uppdragsforskare till bolaget.

Att ta forskning vidare är en självklarhet för Helena ja, hon ser det till och med som en skyldighet.

Forskning ska ge ny kunskap

– Som forskare vid universitetet är min roll inte primärt att utveckla läkemedel, det blir Beacticas ansvar. Däremot står jag för fortsatt utveckling av tekniker och strategier för att påskynda utvecklingen av läkemedel. Jag samarbetar med andra forskare som också utvecklar nya strategier och med företag som utvecklar instrument, tillsammans blir det synergier som visar vägen för hur man kan lösa problem som finns i den svåra och komplexa processen att ta fram nya läkemedel.

Men även om det är viktigt för Helena att ta forskning vidare är det forskning och undervisning som är centralt. Helena har både disputerat och publicerat forskning. Störst genomslag för sin forskning bedömer hon att hon får via sina publikationer.

– Kreativitet och nytänkande i kombination med utforskande projekt där vi testar idéerna är centralt för mig att lyckas. Pedagogiken kommer sedan in för att övertyga och visa andra hur det kan fungera.

Professionell support finns att få

Hennes råd till studenter och forskare är att alltid försöka identifiera om det finns en möjlig potential i forskningen och prata med folk innan man publicerar. Uppsala innovationssystem beskriver hon som ett professionellt supportorgan för Uppsala universitets forskare som vill göra mer än forska akademiskt.

– Som akademisk forskare har jag råd att pröva olika idéer på ett sätt som inte är möjligt i ett företag, men genom UUs innovationssystem blir steget till kommersialisering av en idé inte så stort så det går att ligga i gränslandet och se att resultat inte enbart kommer till nytta genom vetenskapliga publikationer eller utbildade forskare.

Stort signalvärde och avgörande kvalitetsstämpel

När det gäller UU Invest och deras roll menar Helena att det är en möjlighet till tidig grundfinansiering. Något som i sin tur ger möjlighet att komma en bit till innan det är aktuellt att söka andra pengar. Men kanske ännu viktigare som Helena ser det är signalvärdet som en investering från UU Invest innebär.

– En investering från UU Invest är en kvalitetsstämpel som är viktigare än mängden pengar som jag ser det. Det skapar legitimitet och skickar en signal till andra investerare och ger möjlighet till solid finansiering, säger Helena Danielson, professor i biokemi vid Uppsala universitet och en av grundarna till Beactica.

Här kan du läsa mer om Helena Danielson och om Beactica.

 

På LinkedIn kan du läsa mer om UU Invest och våra portföljbolag. För senaste nytt – följ oss gärna.

Aktuellt

Visa:

Svensk infektionsforskning bakom nytt antibiotikatest

Nikos Fatsis-Kavalopoulos VD för RX Dynamics AB berättar om CombiANT®, en uppgradering av petriskålen för att testa kombinationsbehandlingar med hjälp av artificiell intelligens.

Att våga gå sin egen väg. Alina Castell om ny cancermedicin.

Alina Castell berättar om MyCural Therapeutics och nya behandlingsmöjligheter av aggressiva cancertyper. UU Invest hjälper till att resa kapital i projekt från Karolinska Institutet.

Lisa Kaati Mind Intelligence LaB

Mind Intelligence Lab: Bolaget som kan stoppa våldsbrott innan de inträffar

Bolaget Mind Intelligence Lab ska ta in kapital via nyemission. Läs intervju med Lisa Kaati, grundare och forskningschef i bolaget.

Symptoms: Hur mår du idag?

Om Symptoms Europe och arbetet med att förenkla och förbättra patientens och läkarens dialog. En intervju med Emelie Gustafson, VD.

Andreas Hellander, Scaleout

Ledande aktör inom EU när det gäller federerad maskininlärning som skyddar egen data. Nu investerar UU Invest i Scaleout

– Det vi erbjuder är en mjukvaruplattform som möjliggör federerad maskininlärning i stor skala, säger Andreas Hellander vd Scaleout.

Lennart Sör, Robin Johansson, Optima Planta

Resurseffektiv odling med maskininlärning och aeroponik. UU Invest investerar i Optima Planta

– Optima Planta är i en spännande fas. Utmaningen är att bredda vårt sortimentet, finslipa och vidareutveckla tekniken och skala upp vår verksamhet. Möt bolagets vd Lennart Sör och affärschef Robin Johansson, Optima Planta.

Digital plattform med potential – UU Invest investerar i Storesprint

– Vi erbjuder ett smart, överskådligt system som är lättarbetat och ger alla info och överblick i den dagliga driften, säger Fabian Haglund, vd Storesprint.

Digitalt utbildningsverktyg – nyckel till ökad hållbarhet

Siktet är inställt på ett akut globalt problem – hållbarhet. Med ett nytt didaktiskt verktyg vill Leif Östman skapa förståelse, engagemang och hopp hos elever och lärare runt om i världen.

Att leda

KRÖNIKA #4. Att peka mot slutmålet är inte samma sak som att bestämma alla delsteg mot det. Krönika #4 signerat Mamduh Halawa handlar om ATT LEDA.

Vad gör man när man är nyfiken?

KRÖNIKA Din innovation och din produkt formas av det du möter. Så gå ut och våga. Det är din tur nu! Inspireras av krönika signerat Sara Mangsbo, Universitetslektor vid Institutionen för farmaci, Immunonkologi, Uppsala universitet och entreprenör med inriktning på cancervaccin och immunterapi.

Kraftfull digital hälsoplattform öppnar för individbaserad behandling

Parkinsons sjukdom står i fokus för Daniel Petrini och teamet på Stardots. Med en ny digital hälsoplattform är förhoppningen att radikalt förbättra behandlingen av den komplexa sjukdomen.

Framgångsrik samverkan ger resultat

Möt Gunilla Lundmark, vd UU Invest och Malin Graffner Nordberg, chef för UU Innovation. Med olika roller och spetskompetens arbetar de mot samma övergripande mål – att bidra i Uppsala universitets arbete att ta forskning vidare och nyttiggöra kunskap i samhället.

Bygg produkten i korridoren – inte studentrummet

KRÖNIKA#3 Idéer som tar sig till produktstadiet har ofta en gemensam nämnare – de skapas i hög grad tillsammans med kunden som ofta är i kontakt med produkten långt innan den är färdig.

Handelsbanken Uppsala City Innovationsstiftelse tackar för sig

Efter mer än 250 utdelade stipendier och 18 års arbete avslutar stiftelsen nu sitt arbete. Att flera av stipendiaterna arbetar på framgångsrika innovativa Uppsalabolag gläder Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.

Precisionsdiagnostik i fokus för Rarity Bioscience

Ulf Landegren och hans forskningsgrupp ligger bakom banbrytande forskning som lett till nya innovationer som framgångsrikt förvaltats och utvecklats i en rad olika bolag. Rarity Bioscience med vd Linus Bosaeus är ett av de senaste i raden.

Att ta steget ut i vildmarken

KRÖNIKA Så nu har du ett problem – men vad kan du göra med det? Och hur finner du motivationen att göra något åt det? Krönika#2 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Jonas Wamstad – erfaren entreprenör med örat mot marken och intresse för vatten

Airwatergreen och Drupps utgår från samma teknikplattform men agerar på två helt olika marknader.
Ägare med stort förtroende för grundarna och starkt intresse för omvärlden har varit drivande i bolagens framgång.

Låt problemet guida lösningen – och inte tvärtom

KRÖNIKA Ibland kan det vara bra att göra tvärtom. Istället för att gå runt och tänka på en produkt – tänk på ett problem. Krönika#1 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Zeeds App – en möjlighet att bygga meningsfulla vanor

På kort tid har Zeeds App uppmärksammats och prisats. För Mamduh Halawa började utvecklingsarbetet parallellt med studierna till psykolog vid Uppsala universitet.

Tre framgångsfaktorer för gott ledarskap i tillväxtbolag

Ny utbildning från IPF fokuserar på hur tillväxtbolag kan stärkas genom en mer medveten och fokuserad ledarutveckling.

Två ledstjärnor styr hennes forskning

Maria Strömme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Hennes drivkraft är att forskning ska göra nytta och kravet att lösningen har tydligt hållbarhetsperspektiv. Två ledstjärnor som visat sig vara ett vinnande koncept.

Uppdrag – att omsätta idéer till framgångsrika affärer och företag

Att bidra till att nyttiggöra forskning är en självklarhet för Gunilla Lundmark, vd UU Invest AB. Allt handlar om att få idéer att växa där UU Invest kan liknas vid en katalysator i rollen som tidig investerare.

Anna Sågvall Hein

Med stark drivkraft att ta forskning vidare

Anna Sågvall Hein, professor emerita har inspirerat många forskare att arbeta med maskinöversättning. och ihop med sin forskargrupp startat bolaget Convertus. Nu lämnar hon bolaget som inför nästa steg lyfts in i UU Invests dotterbolag UU Projekt AB.

Smart teknik effektiviserar energisystem

Att göra tekniken köpbar har varit en utmaning för Ngenic som nu på ett avgörande sätt är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Potentialen är enorm säger Björn Berg, vd i bolaget som tillsammans med sitt team nu tar bolaget till börsen.

Värdedriven investerare med fokus på de stora utmaningarna

Björn Berg är vd i investerar-nätverket PÄAB. Han har jobbat som investerare i mer än 30 år. Hela tiden med samma drivkraft och investeringsfilosofi – att på något sätt bidra till att världen blir lite bättre.

Genombrott i vården av sepsis-patienter

Antibiotikaresistens beskrivs som ett av de största globala hälsoutmaningarna framöver. Sara Thorslund är vd och en av grundarna i Gradientech AB, ett forskningsbolag som med ny teknik är redo att bidra i arbetet.

Äkthetsverifiering som stoppar förfalskningar

Rolling Optics har uppfunnit och patenterat världens mest högupplösta tryckteknik. Axel Lundwall berättar om bolaget som UU Invest var med och grundade 2005, efter ett samarbeten inom ramen för Uppsala universitets Projekt.