Nyfikenhet och vetgirighet är drivkraften framåt
Helena Danielson använder sin vetenskapliga kompetens både inom industrin och inom akademin. Hon vill veta varför och använda all sin kunskap inom kemi och biokemi för att hitta svar. Utbildning är hennes första prioritet, både av studenter och av forskare utanför universitetet. Högt upp på agendan står också att utveckla läkemedel där de saknas och förbättra de vi redan har.
När HIV blev ett akut problem i slutet av 1980-talet var Helena Danielson med i arbetet att utveckla nya läkemedel. Med den kunskapen och nyvunnen erfarenhet att även små företag framgångsrikt kan vara med och ta fram nya läkemedel grundade Helena Danielson, professor i biokemi vid Uppsala universitet Beactica 2006 tillsammans med Pär Källblad, som sedan starten varit vd för bolaget.
– Jag inspirerades av möjligheten att fortsätta utveckla de metoder vi arbetat med. Vi hade rätt kompetens och vi ville och kunde utveckla och förfina metoderna. För egen del kände jag att det fanns tid och möjlighet att arbeta vidare med utvecklingsarbetet vid sidan av min forskning och undervisning vid Uppsala universitet, säger Helena Danielson.
Kompetens som de stora saknar
– När vi startade Beactica var vi unika eftersom vi byggde en ny plattform för läkemedelsutveckling för att snabbt identifiera molekyler som kan utvecklas till läkemedelsprototyper. Vi använde då ny teknik och nya strategier som inte ens fanns hos de större läkemedelsbolagen. Andra har nu tagit efter, men vi ligger fortfarande i framkant och fokuserar på att använda vår kompetens att utveckla prototyper som kan gå hela vägen in i klinik. Idag bedriver Beactica läkemedelsprojekt inom onkologi och nya sätt att behandla cancer.
Finansiering är en utmaning
Utmaningen både då och nu menar Helena är att lyckas med finansieringen. Att utveckla läkemedel tar tid. Det kräver investerare som är beredda att både ta risk och att vänta länge på resultat. En annan nyckel för att lyckas är att få in bra resurser i form av erfarna och kompetenta forskare med kunskap om bra strategier, med forskningsmässigt bra renommé och i kraft av sin starka roll som specialister kan medverka till att attrahera välkända uppdragsforskare till bolaget.
Att ta forskning vidare är en självklarhet för Helena ja, hon ser det till och med som en skyldighet.
Forskning ska ge ny kunskap
– Som forskare vid universitetet är min roll inte primärt att utveckla läkemedel, det blir Beacticas ansvar. Däremot står jag för fortsatt utveckling av tekniker och strategier för att påskynda utvecklingen av läkemedel. Jag samarbetar med andra forskare som också utvecklar nya strategier och med företag som utvecklar instrument, tillsammans blir det synergier som visar vägen för hur man kan lösa problem som finns i den svåra och komplexa processen att ta fram nya läkemedel.
Men även om det är viktigt för Helena att ta forskning vidare är det forskning och undervisning som är centralt. Helena har både disputerat och publicerat forskning. Störst genomslag för sin forskning bedömer hon att hon får via sina publikationer.
– Kreativitet och nytänkande i kombination med utforskande projekt där vi testar idéerna är centralt för mig att lyckas. Pedagogiken kommer sedan in för att övertyga och visa andra hur det kan fungera.
Professionell support finns att få
Hennes råd till studenter och forskare är att alltid försöka identifiera om det finns en möjlig potential i forskningen och prata med folk innan man publicerar. Uppsala innovationssystem beskriver hon som ett professionellt supportorgan för Uppsala universitets forskare som vill göra mer än forska akademiskt.
– Som akademisk forskare har jag råd att pröva olika idéer på ett sätt som inte är möjligt i ett företag, men genom UUs innovationssystem blir steget till kommersialisering av en idé inte så stort så det går att ligga i gränslandet och se att resultat inte enbart kommer till nytta genom vetenskapliga publikationer eller utbildade forskare.
Stort signalvärde och avgörande kvalitetsstämpel
När det gäller UU Invest och deras roll menar Helena att det är en möjlighet till tidig grundfinansiering. Något som i sin tur ger möjlighet att komma en bit till innan det är aktuellt att söka andra pengar. Men kanske ännu viktigare som Helena ser det är signalvärdet som en investering från UU Invest innebär.
– En investering från UU Invest är en kvalitetsstämpel som är viktigare än mängden pengar som jag ser det. Det skapar legitimitet och skickar en signal till andra investerare och ger möjlighet till solid finansiering, säger Helena Danielson, professor i biokemi vid Uppsala universitet och en av grundarna till Beactica.
Här kan du läsa mer om Helena Danielson och om Beactica.
På LinkedIn kan du läsa mer om UU Invest och våra portföljbolag. För senaste nytt – följ oss gärna.
Aktuellt
Visa: