Ny möjlig behandlingsmetod där ingen hjälp finns att få idag
Att förstå hur elakartade hjärntumörer uppstår och utveckla ny möjlig behandling står i fokus för Fredrik Swartling, lektor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet och hans forskargrupp vid Rudbecklaboratoriet. Siktet är inställt på att med stöd av ett stamcellsprotein utveckla en möjlig klinisk behandling riktad mot de celler som man bedömer bidrar och orsakar återfall hos både barn och vuxna vid malign hjärntumör. Ett arbete som stöds av UU Invest.
Hjärnan står i fokus för Fredrik Swartling. I mer än 20 år har han försökt förstå hur hjärntumörer uppstår och hur de kan behandlas. Han är apotekare i grunden och efter att ha doktorerat vid Uppsala universitet och gjort sin postdok i San Francisco med fokus på barntumörer återvände han till Uppsala där han forskat och arbetat sedan 2011. Att hitta en smartare behandling när det gäller elakartade maligna hjärntumörer hos vuxna och barn har varit ledstjärnan i hans arbete sedan dess.
Koll på cellerna som kan orsaka återfall
– Fokus i vårt arbete är ett stamcellsprotein, SOX9 och med utgångspunkt i det har vi börjat utveckla en möjlig kommersiell behandling som riktar sig mot de celler som vi tror ligger bakom återfallen när det gäller maligna hjärntumörer. Att bedöma risken för återfall är en stor utmaning. Utmaningen är också att kunna erbjuda en behandling när standardbehandlingen inte fungerar längre.
Den innovation Fredrik och hans grupp ligger bakom ger en möjlighet att titta närmare på de vilande cellerna – de celler som man tror är inblandade och bidrar till återfall. Det handlar om en form av genterapi som både gör det möjligt att upptäcka vilande celler och en diagnostisk metod som gör det möjligt att förutsäga om patienten har en större risk att få ett återfall eller inte. Dessutom är det en ny möjlighet att koppla genterapin till en behandling som slår ut de vilande cellerna.
UU Invest medverkar i utvecklingsarbetet
Utvecklingsarbetet som krävs för att visa att metoden verkligen fungerar stöds av UU Invest. Fredrik hoppas att samarbetet med UU Invest ska underlätta arbetet framåt nät det gäller att få kontakt med investerare för att intressera dem att stötta arbetet framåt. Det krävs kapital för att ta idén vidare, genomföra studier och ta resultaten hela vägen fram till ett nytt läkemedel.
– Vi ligger i startgroparna. Redan nu är vår idé skyddad via en patentansökan. Också det är helt avgörande för att investerare ska vara intresserade att satsa i projektet. För att läkemedlet ska gå att sälja framöver kommer investeringar krävas i ett tidigt skede av arbetet.
Intresserade investerare avgörande
Samarbetet med UU Invest innebär också som Fredrik ser det ökad möjlighet att göra en riktigt bra affärsplan. Att investerare ska tycka att det är värt att vara med och satsa resurser i det utvecklingsarbete som väntar är helt avgörande för att ett nytt läkemedel ska nå marknaden. Och om de liksom han själv tycker att hjärnan är ett fascinerande organ och vill vara med och investera i och utveckla en helt ny möjlighet att bota det som tidigare inte varit möjligt, ja då kan det bli hur bra som helst menar han.
Förhoppning – bra respons och att patienterna lever längre
Planen framåt är att påbörja kliniska studier 2028/2029. Men när det gäller att etablera en bra rutin inom vården för användning av ett helt nytt diagnostiskt kit, som också är under utveckling, tror Fredrik på en snabbare väg till praktisk användning på klinik. Testet kommer innebära en ny möjlighet att bedöma och förutse om det finns en ökad risk för återfall eller inte hos patienten. Något som framförallt är betydelsefullt när det gäller behandlingen av barn med maligna hjärntumörer.
Men, mycket arbete återstår. Förhoppningen framåt är att läkemedlet utvecklats som tänkt och att det kan säljas till ett större bolag som har kapacitet att ta det vidare till sjukhus runt om i världen. Ett arbete där Fredrik inte ser att han själv kommer att vara med.
Fortsätter forska vidare
– Jag har insett mina begränsningar och är övertygad om att jag är bättre på att driva forskning än företag. Därför är jag också tacksam för UU Invests stöd i utvecklingsarbetet. Förhoppningen framåt är att vi ska hitta någon som så småningom vill driva företaget vidare. För egen del kan jag då släppa idén och fortsätta med något annat intressant som kan ge nya idéer att utveckla och arbeta vidare med. Det är så mycket som är olöst och vi har allt svårare frågor framför oss. Många viktiga uppfinningar har redan gjorts. Men idag lever vi allt längre och vi kommer också att drabbas av fler sjukdomar och svårare utmaningar. Här både kan och vill jag bidra med min kunskap och mitt forskningsteam.
Och det är hjärnan som Fredrik i första hand vill fortsätta att förstå för att kunna utveckla nya behandlingar för de allvarligaste cancerformerna. Han har också en personlig koppling och drivkraft att försöka förstå hur hjärnan fungerar.
– Hjärnan är ett fascinerande organ. Jag är nyfiken på hur den fungerar. Många i min släkt har haft cancer så jag har också känt att om jag kan förstå hur cancerceller utvecklas så kan jag hjälpa till att hitta och utveckla något som kan hjälpa, säger Fredrik Swartling, lektor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.
Läs mer om Fredrik Swartling och hans forskningsgrupp här.
Aktuellt
Visa: