Mind Intelligence Lab: Bolaget som kan stoppa våldsbrott innan de inträffar

Tänk om vi hade kunnat upptäcka när någon mår dåligt innan de hinner skada sig själva eller andra. Eller om vi hade kunnat förutse olika typer av våldshandlingar – bara utifrån vad folk skriver på exempelvis Internet. Det är precis vad Lisa Kaati och hennes företag Mind Intelligence Lab sysslar med. Att förutspå olika typer av beteende genom att analysera text. Genom textanalys kan man nämligen finna personer som kan vara på väg att gå över gränsen; skada sig själva, begå ett våldsbrott eller till och med terrordåd. 

– Våra mjukvaror letar efter psykologiska markörer i det skrivna språket för att förutspå sannolikheten att en person ska uppvisa ett visst beteende. Det kan handla om att leta efter riskmarkörer för att en person ska uppvisa ett oönskat beteende, till exempel begå ett våldsbrott. Men det kan också handla om att identifiera personer som uppvisar ett önskvärt beteende vid till exempel rekrytering, säger Lisa Kaati, en av grundarna av Mind Intelligence Lab.

 

Lisa har jobbat med dessa frågor i 14 år på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) innan hon startade Mind Intelligence Lab i mars 2020, tillsammans med Nazar Akrami, professor i psykologi och Amendra Shrestha, doktor inom AI och dataanalys. Själv har hon en doktorsgrad i datavetenskap och är en av världens ledande experter på våldsbejakande extremism på nätet och analys av data från internet.

Lisa Kaati, PhD. Grundare och forskningschef på Mind Intelligence Lab.

 

– Vår egenutvecklade teknikplattform är helt unik eftersom den kombinerar beprövad forskning, beteendevetenskapliga modeller och datavetenskapliga metoder med det senaste inom AI och maskininlärning på ett sätt som ingen annan tidigare gjort, säger Lisa Kaati.

 

Mind Intelligence Labs´ produkter kan användas för att förutspå beteenden i syfte att förhindra våldsdåd och självmord. Teknikerna kan också användas för att identifiera olika typer av beteenden och personlighetsdrag som är önskvärda i olika sammanhang. Allt beror på vad Lisa och hennes team lär sin AI att leta efter och vilka beteendevetenskapliga modeller de använder.

 

– Först lär vi mjukvaran vad den ska leta efter i texterna. Det är ett noggrant arbete som börjar med att vi tränar vår AI i att känna igen rätt riskmarkörer med hjälp av olika inlärningstexter baserat på relevanta beteendevetenskapliga modeller. Upplärningen sker i nära samarbete med experter och samarbetspartners som har stor erfarenhet inom det aktuella området, säger Lisa Kaati.

 

Från nyseparerade föräldrar till FBI

– I vår forskning har vi tagit fram riskmarkörer för att en person kan komma att begå våldsbrott. Vi samarbetade bland annat med FBI för att utvärdera forskningen med hjälp av deras erfarenheter och metoder, säger Lisa.

 

­– Våra tekniker används också för något så vardagligt som att skapa ett bättre samtalsklimat i en mobil applikation som separerade föräldrar använder för att kommunicera vid t ex överlämning av barnen. I appen används tekniken för att tipsa föräldrarna om att vissa uttryck skulle kunna misstolkas eller framstå som toxiska innan de skickar meddelandet. I vårt arbete med att känna igen toxiskt språk i vardagssituationer jobbar vi med helt andra modeller än när vi gör riskbedömningar i samband med våldsbrott, fortsätter hon.

 

Löser ett av vår tids mest aktuella problem

I en värld som mer och mer kretsar kring digital kommunikation är det svårt att tänka sig ett mer aktuellt problem än det som Mind Intelligence Lab försöker lösa.

 

– Den här typen av teknologi är helt enkelt ett måste i vår värld som blir mer och mer digital. Problemet är egentligen inte själva analysen av skriftlig text utan den enorma mängden data som skapas av vår digitala kommunikation, och som vi måste kunna överblicka och analysera för att kunna förhindra exempelvis hot och hat, våldsbrott och terrordåd. Det tar helt enkelt för lång tid att gå igenom alla texter manuellt, säger Lisa.

 

Istället för att manuellt gå igenom långa texter eller fråga en massa människor vad de tycker om det ena och det andra, för att försöka reda ut vilken slags personlighet de har, så använder Mind Intelligence Lab sig av datavetenskapliga metoder för att på ett effektivare sätt identifiera riskmarkörer och personlighetsdrag.

 

– Tiden är en avgörande faktor. Vår teknik gör så att analytiker i olika organisationer och myndigheter snabbare kan gå igenom stora mängder text, för att ta fram rapporter och bättre underlag för beslut om åtgärder. Jag minns ett tillfälle då jag skulle göra en hotbedömning och fick en hel bok som var hundratals sidor långt. Hade jag behövt läsa och analysera materialet på traditionellt sätt så skulle det ha tagit mig flera veckor. Med vår mjukvara kunde jag gå igenom texten och skriva en rapport på mindre än en timme, säger Lisa.

 

Genom att använda AI och maskininlärning på det sätt som Mind Intelligence Lab gör, så kan vi alltså hantera större mängder text mycket snabbare än en människa. Men det handlar inte om en framtidsdystopi där storebror ser dig eller där en artificiell intelligens agerar på egen hand.

 

– Nej, AI kan aldrig helt ersätta människan i så här komplicerade frågor. Vår teknikplattform gör det som den är bra på, dvs att snabbare söka igenom stora mängder text efter riskmarkörer – så att analytiker på olika myndigheter och organisationer kan göra det som de är bra på, dvs att analysera och fatta beslut om åtgärder. Vår teknik ger ett bättre och mer komplett underlag på avsevärt kortare tid, men de avgörande besluten måste alltid fattas av en människa därför att en riskbedömning utgör bara en liten del av sanningen, säger Lisa.

 

Det är okej att ta små steg så länge det går framåt

Företaget Mind Intelligence Lab grundades först 2020 och man har jobbat hårt även på fritiden med att bygga grunden för ett framgångsrikt bolag. Ändå arbetet går lite för långsamt för Lisas smak.

 

– Det är ganska stor skillnad att driva ett bolag jämfört med att vara forskare. Det blir speciellt tydligt i början när man går från ett välfinansierat forskningsprojekt till ett start-up bolag med nästan noll intäkter. Vi har inte tid och resurser utan måste prioritera arbetet med vissa tidiga kunder och samarbetspartners. Men jag gillar resan och jag har inget emot att kämpa hårt för att nå mina mål. Det är som när man doktorerar: man måste förstå att man tar väldigt små steg, och det är okej så länge det hela tiden går framåt, säger hon.

 

Snabbare utveckling genom UU Invest AB

Sedan UU Invest AB har gått in med kapital och som ägare går det dock snabbare.

 

– Det betyder jättemycket att UU Invest AB investerat i bolaget. För det första är det ett viktigt bevis på att man tror på bolaget. Men de hjälper oss också att röra oss framåt med rådgivning, specialistkompetens, expertis i styrelsearbetet och genom sin långa erfarenhet. Vi är också med i UIC:s acceleratorprogram där vi får ytterligare hjälp med att växa och tillgång till en affärscoach, säger Lisa som också märker en effekt på marknaden.

 

– Vi ser nu att massor av nya och lovande samarbeten börjar ta form. Vi har fått in LinkedIn som kund som vi hjälper att göra olika typer av hotbedömningar. Vi har ett samarbete med Folke Bernadotteakademin som undersöker möjligheten att använda sig av ett av våra verktyg för att utbilda människor för en större förståelse av sina egna riskfaktorer. Och så används vår teknik i appen för nyseparerade föräldrar som jag nämnde. Men vi har också ett flertal lovande samarbeten inom vårt väldigt stora nätverk av myndigheter, säger hon.

 

En framtid med många möjligheter

– Jag tror att Mind Intelligence Lab står inför en fantastisk framtid med många möjligheter. Vi vet redan att vi har en unik kärnkompetens och en överlägsen förmåga att identifiera och förutspå olika typer av beteenden utifrån effektiv textanalys. Vi har ju gjort detta under hela vår karriär. Nu paketerar vi det bara på ett mer skalbart sätt, säger hon.

 

– Det vi behöver nu är tid och resurser för att kunna hantera alla intresseförfrågningarna, men också för att få möjlighet att nå nya kunder och samarbetspartners. För det behövs kapital. Därför kommer vi att öppna en investeringsrunda i början på 2023 där vi siktar på att ta in runt 8 miljoner. Nu ska vi bygga ett fantastiskt bolag. Då behöver vi mer tid att tänka stort och att tänka framåt, säger Lisa Kaati.

 

Läs mer om bolaget på mindintelligencelab.com

 

Kontakta VD Nazar Akrami om du har frågor om den kommande nyemissionen.

Nazar Akrami

Nazar Akrami, VD Mind Intelligence Lab. nazar.akrami@mindintelligencelab.com

Aktuellt

Visa:

Maryam Poorafshar SampleFacts

Avancerad blodinsamling i ny design och nytt material

Bara en droppe blod är vad som behövs för att möjliggöra olika analyser i ett blodprov med hjälp av SampleFacts nytänkande lösning – som inte är ett blodrör utan ett smart papperskort med ett unikt dubbelt membran. Bloddroppen separerar i två fraktioner, celler och plasma, på ett och samma kort – prover som i torkat skick öppnar nya möjligheter för forskare, vården och enskilda patienter. Möt bolagets vd Maryam Poorafshar som siktar på ett snabbt fortsatt utvecklingsarbete.

Fredrik Swartling

Ny möjlig behandlingsmetod där ingen hjälp finns att få idag

Att förstå hur elakartade hjärntumörer uppstår och utveckla ny möjlig behandling står i fokus för Fredrik Swartling, lektor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet och hans forskargrupp vid Rudbecklaboratoriet. Siktet är inställt på att med stöd av ett stamcellsprotein utveckla en möjlig klinisk behandling riktad mot de celler som man bedömer bidrar och orsakar återfall hos både barn och vuxna vid malign hjärntumör.

Karl Grinnemo AVulotion

AVulotion – Ny metod att behandla konsekvenserna av hjärtinfarkt och förhindra hjärtsviktsutveckling.

En möjlighet att behandla en av våra folksjukdomar på ett helt nytt sätt står i fokus för Karl-Henrik Grinnemo och teamet på AVulotion. Det handlar om hjärtat och en ny metod att behandla konsekvenserna av en hjärtinfarkt och förhindra hjärtsviktsutveckling. Mycket av utvecklingsarbetet är klart och även om en hel del arbete återstår är planen att redan inom de närmaste åren kunna erbjuda ny förbättrad vård vid behandling av hjärtinfarkt.

Liza Löf Readily

Readily utvecklar nytt snabbtest med hög känslighet

Readily med Liza Löf i spetsen utvecklar ett helt nytt snabbtest som har samma höga känslighet som dagens PCR-tester. Tekniken är ursprungligen utvecklad av forskare på Ulf Landegrens lab i Uppsala och baseras på padlock probes eller så kallade hänglåsprober. Arbetet går snabbt och redan 2024 vill man erbjuda det som ett forskningstest och som ett diagnostiskt CE-märkt test 2027 för användning på bred front.

Screenshot with data from FUHS year book of 2023

FUHS årsbok 2023

FUHS, föreningen universitetsholdingbolag i Sverige årsbok för 2023 är här. I årsboken presenteras data från vad de samlade insatserna från universitetsholdingbolagen har inneburit i antal bolag, följdinvesteringar och genererade arbetstillfällen för Sverige.

Mateo Santurio UU Invest

VentureChallenge är tillbaka – 2024 års utlysning öppnar snart!

Efter en lyckad premiär förra året startar nu ansökningsperioden för VentureChallenge 2024. Mateo Santurio, Investment Manager, UU Invest och teamet på UU Innovation är redo och ser fram emot nya intressanta projekt och idéer sprungna ur forskningsresultat från Uppsala universitet

Joel Bollö ny vd för Mind Intelligance Lab

Joel Bollö – Ny VD för Mind Intelligence Lab

Uppsala universitet Invests portföljbolag Mind Intelligence Lab erbjuder teknik som gör det möjligt att i tidigt skede upptäcka och bedöma hotfull kommunikation och riskprofiler. Nu tar Joel Bollö över rollen som vd i bolaget.

Ida-Maria Sintorn portrait

SimSearch – Nytt kraftfullt verktyg i arbetet med biologiska mikroskopsbilder

Ida-Maria Sintorn utvecklar, tillsammans med sina kollegor inom projektet SimSearch, ny teknik för bildbearbetning av mikroskopibilder. Fokus är att göra det enklare, snabbare och säkrare för forskare att välja relevant information ur stora mängder data.

Tobias Sjoblom - SIA

SIA – En mer effektiv immunterapibehandling med ny biomarkör

Tobias Sjöblom är prefekt för Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och leder en forskargrupp inom cancerprecisionsmedicin. Via medel i höstens utlysning av VentureChallenge har Tobias och hans forskargrupp kunnat fullfölja patentansökan för en ny biomarkör.

CEO of HyEnGen Oscar Verho

HyEnGen – banbrytande forskning för hållbar energiproduktion

Oscar Verho och hans forskningsnätverk har siktet inställt på att skapa effektivare sätt att producera bränslen från vatten. Vägen dit går via ett avancerat tvärvetenskapligt utvecklingsarbete och en hållbar och effektiv elektrod med potential att göra grön vätgasproduktion mer kostnadseffektiv.

Collaboration graphic visual. Teamwork graphics. Image by pch.vector on Freepik

Från forskning till affär – samarbetet mellan UU Innovation och UU Invest förkortar tiden till marknaden

UU Invest huserar ditt projekt så att du kan knyta nödvändiga avtal med samarbetspartners, anställa nyckelpersoner för att utreda eller utveckla konceptet. Men även hjälpa till ”hands on” i förhandlingar och strategiarbete.

Matteo, en av Paperhives grundare.

AI effektiviserar evidensbaserade kliniska beslut

PapersHive är ett av UU Invests ca 55 portföljbolag. Med en AI-baserad sökteknologi samlar bolaget information från samtliga medicinska databaser på ett och samma ställe.

Susanne_Bredenberg

Nytt bildanalysverktyg för cancerdiagnostik ska göra det lätt att göra rätt

För att säkra en god vård och behandling av cancerpatienter kan automatiserad bildanalys komplettera manuell cancerdiagnostik.

Nikos_Thumb

Svensk infektionsforskning bakom nytt antibiotikatest

Nikos Fatsis-Kavalopoulos VD för RX Dynamics AB berättar om CombiANT®, en uppgradering av petriskålen för att testa kombinationsbehandlingar med hjälp av artificiell intelligens.

Alina_Castell_Thumb

Att våga gå sin egen väg. Alina Castell om ny cancermedicin.

Alina Castell berättar om MyCural Therapeutics och nya behandlingsmöjligheter av aggressiva cancertyper. UU Invest hjälper till att resa kapital i projekt från Karolinska Institutet.

Emelie_Thumb

Symptoms: Hur mår du idag?

Om Symptoms Europe och arbetet med att förenkla och förbättra patientens och läkarens dialog. En intervju med Emelie Gustafson, VD.

Andreas Hellander, Scaleout

Ledande aktör inom EU när det gäller federerad maskininlärning som skyddar egen data. Nu investerar UU Invest i Scaleout

– Det vi erbjuder är en mjukvaruplattform som möjliggör federerad maskininlärning i stor skala, säger Andreas Hellander vd Scaleout.

Lennart Sör, Robin Johansson, Optima Planta

Resurseffektiv odling med maskininlärning och aeroponik. UU Invest investerar i Optima Planta

– Optima Planta är i en spännande fas. Utmaningen är att bredda vårt sortimentet, finslipa och vidareutveckla tekniken och skala upp vår verksamhet. Möt bolagets vd Lennart Sör och affärschef Robin Johansson, Optima Planta.

Fabian2IMG_5871

Digital plattform med potential – UU Invest investerar i Storesprint

– Vi erbjuder ett smart, överskådligt system som är lättarbetat och ger alla info och överblick i den dagliga driften, säger Fabian Haglund, vd Storesprint.

Leif1

Digitalt utbildningsverktyg – nyckel till ökad hållbarhet

Siktet är inställt på ett akut globalt problem – hållbarhet. Med ett nytt didaktiskt verktyg vill Leif Östman skapa förståelse, engagemang och hopp hos elever och lärare runt om i världen.

Mamduh Halawa

Att leda

KRÖNIKA #4. Att peka mot slutmålet är inte samma sak som att bestämma alla delsteg mot det. Krönika #4 signerat Mamduh Halawa handlar om ATT LEDA.

Sara Mangsbo
Biträdande universitetslektor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Forskning; Immunonkologi
Foto Mikael Wallerstedt
BILDEN ÄR FRIKÖPT AV UPPSALA UNIVERSITET

Vad gör man när man är nyfiken?

KRÖNIKA Din innovation och din produkt formas av det du möter. Så gå ut och våga. Det är din tur nu! Inspireras av krönika signerat Sara Mangsbo, Universitetslektor vid Institutionen för farmaci, Immunonkologi, Uppsala universitet och entreprenör med inriktning på cancervaccin och immunterapi.

stardots-163-1 Daniel Petrini vd Stardots

Kraftfull digital hälsoplattform öppnar för individbaserad behandling

Parkinsons sjukdom står i fokus för Daniel Petrini och teamet på Stardots. Med en ny digital hälsoplattform är förhoppningen att radikalt förbättra behandlingen av den komplexa sjukdomen.

Tv. Gunilla Lundmark
Verkställande direktör UU Invest

Th. Malin Graffner Nordberg
Chef vid Uppsala universitet Innovation (UU Innovation)

Foto Mikael Wallerstedt

Framgångsrik samverkan ger resultat

Möt Gunilla Lundmark, vd UU Invest och Malin Graffner Nordberg, chef för UU Innovation. Med olika roller och spetskompetens arbetar de mot samma övergripande mål – att bidra i Uppsala universitets arbete att ta forskning vidare och nyttiggöra kunskap i samhället.

helena-danielsonxx630

Nyfikenhet och vetgirighet är drivkraften framåt

Helena Danielson vill veta varför och använda all sin kunskap inom kemi och biokemi för att hitta svar. Utbildning är hennes första prioritet, Högt upp på agendan står också att utveckla läkemedel där de saknas och förbättra de vi redan har. 

Mamduh Halawa

Bygg produkten i korridoren – inte studentrummet

KRÖNIKA#3 Idéer som tar sig till produktstadiet har ofta en gemensam nämnare – de skapas i hög grad tillsammans med kunden som ofta är i kontakt med produkten långt innan den är färdig.

Micke_2

Handelsbanken Uppsala City Innovationsstiftelse tackar för sig

Efter mer än 250 utdelade stipendier och 18 års arbete avslutar stiftelsen nu sitt arbete. Att flera av stipendiaterna arbetar på framgångsrika innovativa Uppsalabolag gläder Micael Lindström, kontorschef Handelsbanken Uppsala City.

Linus Bosaeus

Precisionsdiagnostik i fokus för Rarity Bioscience

Ulf Landegren och hans forskningsgrupp ligger bakom banbrytande forskning som lett till nya innovationer som framgångsrikt förvaltats och utvecklats i en rad olika bolag. Rarity Bioscience med vd Linus Bosaeus är ett av de senaste i raden.

Mamduh Halawa

Att ta steget ut i vildmarken

KRÖNIKA Så nu har du ett problem – men vad kan du göra med det? Och hur finner du motivationen att göra något åt det? Krönika#2 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Jonas Wamstad

Jonas Wamstad – erfaren entreprenör med örat mot marken och intresse för vatten

Airwatergreen och Drupps utgår från samma teknikplattform men agerar på två helt olika marknader.
Ägare med stort förtroende för grundarna och starkt intresse för omvärlden har varit drivande i bolagens framgång.

Mamduh Halawa

Låt problemet guida lösningen – och inte tvärtom

KRÖNIKA Ibland kan det vara bra att göra tvärtom. Istället för att gå runt och tänka på en produkt – tänk på ett problem. Krönika#1 signerad Mamduh Halawa, grundare och vd Zeeds App.

Mamduh Halawa

Zeeds App – en möjlighet att bygga meningsfulla vanor

På kort tid har Zeeds App uppmärksammats och prisats. För Mamduh Halawa började utvecklingsarbetet parallellt med studierna till psykolog vid Uppsala universitet.

IPF

Tre framgångsfaktorer för gott ledarskap i tillväxtbolag

Ny utbildning från IPF fokuserar på hur tillväxtbolag kan stärkas genom en mer medveten och fokuserad ledarutveckling.

Maria Strömme

Två ledstjärnor styr hennes forskning

Maria Strömme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Hennes drivkraft är att forskning ska göra nytta och kravet att lösningen har tydligt hållbarhetsperspektiv. Två ledstjärnor som visat sig vara ett vinnande koncept.

Gunilla Lundmark

Uppdrag – att omsätta idéer till framgångsrika affärer och företag

Att bidra till att nyttiggöra forskning är en självklarhet för Gunilla Lundmark, vd UU Invest AB. Allt handlar om att få idéer att växa där UU Invest kan liknas vid en katalysator i rollen som tidig investerare.

Anna Sågvall Hein

Med stark drivkraft att ta forskning vidare

Anna Sågvall Hein, professor emerita har inspirerat många forskare att arbeta med maskinöversättning. och ihop med sin forskargrupp startat bolaget Convertus. Nu lämnar hon bolaget som inför nästa steg lyfts in i UU Invests dotterbolag UU Projekt AB.

press-mobile-app-04-4daed6e2

Smart teknik effektiviserar energisystem

Att göra tekniken köpbar har varit en utmaning för Ngenic som nu på ett avgörande sätt är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Potentialen är enorm säger Björn Berg, vd i bolaget som tillsammans med sitt team nu tar bolaget till börsen.

Björn Berg

Värdedriven investerare med fokus på de stora utmaningarna

Björn Berg är vd i investerar-nätverket PÄAB. Han har jobbat som investerare i mer än 30 år. Hela tiden med samma drivkraft och investeringsfilosofi – att på något sätt bidra till att världen blir lite bättre.

Sara Thorslund

Genombrott i vården av sepsis-patienter

Antibiotikaresistens beskrivs som ett av de största globala hälsoutmaningarna framöver. Sara Thorslund är vd och en av grundarna i Gradientech AB, ett forskningsbolag som med ny teknik är redo att bidra i arbetet.

Azel Lundwall

Äkthetsverifiering som stoppar förfalskningar

Rolling Optics har uppfunnit och patenterat världens mest högupplösta tryckteknik. Axel Lundwall berättar om bolaget som UU Invest var med och grundade 2005, efter ett samarbeten inom ramen för Uppsala universitets Projekt.