Precisionsdiagnostik i fokus för Rarity Bioscience

Än så länge är Rarity Bioscience ett ganska okänt bolag. Forskarna bakom bolaget är desto mer kända. Ulf Landegren och hans forskningsgrupp ligger bakom banbrytande forskning som lett till nya innovationer som framgångsrikt förvaltats och utvecklats i en rad olika bolag. Rarity Bioscience med vd Linus Bosaeus är ett av de senaste i raden.

 

Linus Bosaeus, VD för Rarity Bioscience

Rarity Bioscience är en spin-off från Uppsalaforskaren Ulf Landegrens forskningsgrupp Molecular Tools. Bolaget bildades sommaren 2021 av Lei Chen och Ulf Landegren för att kommersialisera SafeLock, en ny teknik för att detektera små mutationer i dnaprover. Utvecklingstakten är hög. Siktet är inställt på att ha en certifierad produkt inom 2 år men redan i slutet av 2021 räknar man med att den nya metoden ska finnas i tillgänglig – då för forskningssyften. För Linus Bosaeus, vd i bolaget är utmaningen att bygga upp verksamheten för att klara av att leverera en robust och stabil plattform direkt till vården.

– Min roll som vd är att komplettera bolagets forskningssida med ett tydlig kommersiellt fokus. Idag är vi 4 anställda och ytterligare några medarbetare är under rekrytering. Vi har etablerat oss och flyttat in i nya lokaler på BMC här i Uppsala. Det är nu vi på allvar ska ta forskningsresultaten vidare, bygga upp en robust och distribuerbar process och tillgängliggöra tekniken för forskare, kliniker och lab. Tekniken har en banbrytande känslighet på 1:100,000 och vi jobbar nu vidare inom en rad olika kliniska applikationsområden där vi ser en nytta med denna ultra-känslighet, och vi ser redan en efterfrågan.

Minskar risken för återfall vid cancerbehandling

Produkten det handlar om är ett helt ny teknik för att upptäcka små mängder mutationer i DNA i framförallt blodprover, så kallade ’liquid biopsies’ för t.ex. diagnostiska ändamål och patientmonitorering. Vanligtvis kräver dessa tester vävnadsbiopsier vilket både är kostsamt och smärtsamt för patienten. Initialt utvecklas testmetoden för aggressiva former av leukemi, men metoden skulle kunna användas för i princip alla andra cancerformer där uppföljning är viktigt. Genom att redan på ett tidigt stadium hitta även små mängder mutationer, kan man snabbt upptäcka återfall och bestämma samt optimera behandlingen av patienter.

– Vi räknar med att metoden finns ute i sjukvården redan det här året och att vi har en certifierad produkt att använda i klinisk vård redan 2023. Utmaningen nu är att bygga en robust produkt som sjukvården kan använda sig av och som fungerar på sjukhusens befintliga utrustning, vilket avsevärt minskar kostnaderna och ökar tillgängligheten.

Trivs med osäkerheter och när mycket händer samtidigt

Linus har jobbat med start-ups under många år och han har inte fått nog. Tvärtom. Han trivs i dynamiska miljöer. Att arbeta med osäkerheter är han van vid, liksom att trots bra planering alltid räkna med att behöva ompröva beslut utifrån hur verksamheten utvecklas.

– För mig som entreprenör är det viktigt att snabbt bekräfta de hypoteser som allt bygger på i tidigt skede och verkligen kolla – stämmer det? När det gäller att få igång försäljningen ser jag det på samma vis. Det är viktigt att snabbt få igång säljarbetet och att aktivt hjälpa kunden att köpa. Som entreprenör har jag en tendens att tycka det går lite långsamt, så att ha en ambitiös plan är viktigt. Om man inte har kunder tidigt kanske man ska fundera lite på varför och försöka bjuda in kunden i processen, för ta reda på vad de behöver för att köpa och hjälpa dem till avslut.

Linus erfarenhet är att det ofta handlar om att göra tekniken mer lättillgänglig och kostnadseffektiv. I Rarity Bioscience fall, handlar det inte bara om ny teknik som kan ge sjukvården nya möjligheter att följa upp cancerpatienter för att tidigt upptäcka och förhindra återfall – utan även om att tekniken är lättillgänglig och kostnadseffektiv.

Utmaning - att arbeta med de bästa

För Linus är det inget problem att det händer mycket på alla fronter samtidigt. Tvärtom. Han är resultatorienterad och vill lösa det som inte fungerar. Hans inställning är också att arbeta med experter och att arbeta med alla kompetenser i ett bolag – teknik, ekonomi och forskning och få allt att harmonisera på ett effektivt sätt.

– Jag gillar att arbeta med människor som verkligen kan sina saker. Jag är ingen expert inom något särskilt fält – jag gillar istället rollen som det drivande navet, inte minst i arbetet mellan forskare och de övriga delarna i verksamheten. Jag är noggrann med att sätta mig in saker och skaffa mig en helhetsbild, att våga ifrågasätta och utmana, för att se till att hjulen hela tiden rullar. Få entreprenörer har både innovativt driv och djup teknisk kompetens. Jag tror att bästa för ett bolag som ska ta forskning vidare till samhället, är en kombination av forskare med spetskompetens och entreprenörer med en 360 graders vy, det bästa från två världar helt enkelt.

Att ha UU Invest som investerare i bolaget menar Linus innebär en stor fördel.

Styrka bakom investeringen

– Det har ett stort värde att UU Invest har investerat och är delägare i bolaget. UU Invest har ett bra track-record. Rarity Bioscience som bygger på stabil forskning med sitt ursprung i Uppsala universitet har redan en stark position. Att sedan universitetet via sitt holdingbolag väljer att investera i bolaget ger oss ännu högre trovärdighet och styrka, vill jag påstå. Det är också betydelsefullt vid kontakter med kunder, partners och myndigheter eftersom det ger oss trovärdighet, säger Linus Bosaeus, vd Rarity Bioscience.

Läs mer om Rarity Bioscience här.

På LinkedIn kan du läsa mer om oss och våra portföljbolag. För senaste nytt – följ oss gärna.

Aktuellt

Visa:

me

International research collaboration brings hope for glioblastoma treatment

Mesenkia Therapeutics, backed by UU Invest, is developing a groundbreaking treatment for glioblastoma, the most aggressive brain cancer. The startup is preparing clinical trials to create a drug aimed at extending patients’ lives.

vinnarna av venturechallenge2024

The duo behind SoundSim360 – Winners of VentureChallenge 2024

SoundSim360, developed by Professor Ken Mattsson and Dr. Gustav Eriksson, is an advanced sound simulation tool for precise sound level predictions that handles complex acoustics, including low-frequency sounds for wind turbines, arenas, and home theater systems.

Collaboration graphic visual. Teamwork graphics.

From Research to Business – Collaboration between UU Innovation and UU Invest shorten your time to market

UU Invest hosts your project so that you can establish necessary agreements with collaborative partners, hire key personnel to investigate or develop the concept, and also assist ‘hands on’ in negotiations and strategic work.

Ida-Maria Sintorn portrait

SimSearch – New powerful tool in the work with biological microscope images

Ida-Maria Sintorn, along with her colleagues in the SimSearch project, is developing new technology for image processing of microscopic images. The focus is to make it easier, faster, and safer for researchers to extract relevant information from large amounts of data while retaining control over their own data.

CEO of HyEnGen Oscar Verho

HyEnGen – Pioneering Research for Sustainable Energy Production

Oscar Verho and his research network are focused on creating more efficient ways to produce fuels from water. The path involves advanced interdisciplinary development and a sustainable, efficient electrode with the potential to make green hydrogen production more cost-effective.

Matteo, en av Paperhives grundare.

AI accelerates evidence-based clinical decisions

PapersHive is one of UU Invest’s 55 portfolio companies. With an AI-based search technology, the company collects information from all medical databases in one place. This saves both time and money for pharmaceutical companies, CROs and medical technology companies.

Graphic footage with text that describes that venturechallenge 2023 is now closed.

Applications for VentureChallenge 2023 are now closed

Applications for VentureChallenge 2023 are now closed. A new call for applications will open again in the first quarter of 2024.

Tv. Gunilla Lundmark
Verkställande direktör UU Invest

Th. Malin Graffner Nordberg
Chef vid Uppsala universitet Innovation (UU Innovation)

Foto Mikael Wallerstedt

Successful collaboration delivers results

Meet Gunilla Lundmark, CEO of UU Invest, and Malin Graffner Nordberg, Head of UU Innovation. With different roles and expertise, they work towards the same overall goal – to contribute to Uppsala University’s efforts to take research forward and utilise knowledge in society.